Kot smo razkrili v Dnevniku, so omenjene družbe Merkurjevim menedžerjem posodile kar 31 milijonov evrov, ker Merfin posojil ni mogel vrniti, pa so ta posojila včeraj poravnale kar z Merkurjevimi delnicami. Čeprav so iz Hidrie in Iskratela sporočili, da je bila včerajšnja dražba za prodajo Merkurjevih delnic uspešna, po naših informacijah nanjo ni prišel niti en investitor. Zaradi tega je dejansko Iskratel kar sam kupil 7,6 odstotka Merkurja, H&R 4,5 odstotka, GBD Skupina pa 3,4 odstotka Merkurjevih delnic. Po neuradnih informacijah sta Iskratel in H&R za delnico Merkurja včeraj odštela okoli 55 evrov, GBD Skupina pa vsega 20 evrov. Včeraj bi moral tri odstotke Merkurjevih delnic na dražbi prodati tudi Salonit Anhovo, vendar je bila dražba tega paketa delnic tik pred zdajci odpovedana.

Ker je Merfin z včerajšnjo zaplembo Merkurjevih delnic ustvaril kar okoli 70 milijonov evrov izgube, je le še vprašanje časa, kdaj bo moral razglasiti insolventne postopke. Po dostopnih podatkih Merfin od včerajšnje dražbe namreč nima več kapitala, celotne obveznosti pa so presegle vrednost premoženja.

Iskratel pa ni rubil le Merfina, temveč tudi Merkur. Konec preteklega in na začetku tega tedna je namreč Iskratel pod vodstvom Andreja Polenca Merkurju zaplenil za kar okoli 200.000 evrov delnic Save in na tak način poplačal tudi del svojih terjatev do Merkurja. Podrobnosti za zdaj še niso znane, po neuradnih informacijah pa je uprava Merkurja z vodstvom Iskratela že uspela skleniti dogovor, da Iskratel zaustavi rubež Savinih delnic in začne sodelovati v postopku finančnega prestrukturiranja Merkurja. Začasni predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak nam je včeraj potrdil le, da je eden od Merkurjevih upnikov v zadnjih dneh svoje terjatve do Merkurja poplačal s Savinimi delnicami, medtem ko podrobnosti ni želel komentirati. Merkur ima po zadnjih podatkih v lasti še 6,75-odstotni delež Save, vreden slabih 25 milijonov evrov.

matjaz.polanic@dnevnik.si