Dogajanje na valutnih trgih, kjer se je v preteklih tednih močno pocenil dolar, je imelo vpliv tudi na svetovne cene nafte, ki so se od zadnjih sprememb cen goriva pri nas v povprečju povišale za sedem odstotkov. Kljub poskusom vlade, ki je znižala trošarine, se podražitvam ni bilo mogoče izogniti.

Potem ko se je cena 95-oktanskega neosvinčenega bencina že skozi poletje spogledovala z rekordno ceno in jo tudi dosegla, pa jo je danes ponoči presegla za 0,5 centa. Za liter omenjenega bencina je namreč po novem treba odšteti rekordnega 1,228 evra, kar je 1,7 centa več kot pred dvema tednoma. Cene ostalih goriv so se prav tako dražile, a niso presegle preteklih rekordov. Liter 98- oziroma 100-oktanskega bencina je pri 1,256 evra dražji za 1,3 centa. Precej manj pa sta se podražila dizelsko gorivo in kurilno olje in sta tako še daleč tako od rekordnih kot poletnih cen. Za liter dizelskega goriva je po novem treba odšteti 1,180 evra, kar pomeni, da se je podražilo za 0,5 centa, kurilno olje pa se je podražilo za 0,4 centa, na 0,699 evra za liter.

Petdesetlitrski rezervoar 95-oktanskega bencina, ki je v Sloveniji najbolj prodajan bencin, se je tako podražil za 0,85 evra, na 61,4 evra. Petdeset litrov 98-oktanskega bencina se je podražilo za 65 centov, na 62,8 evra, za enako količino dizla pa je treba odšteti 59 evrov, kar je 25 centov več kot v prejšnjih dveh tednih.

jan.bratanic@dnevnik.si