Na današnjem informativnem sestanku so se pravniki in drugi predstavniki sindikata pogovarjali o različnih možnostih, kako ukrepati v situaciji, ko je z napovedanim stečajem krovne družbe Vegrad na nek način končana agonija 633 zaposlenih v Vegradu, ne pa tudi agonija dobrih 400 zaposlenih v ostalih hčerinskih podjetjih, ki so finančno in poslovno prav tako vezana na krovni Vegrad. Dejstvo je namreč, da tudi zaposleni v hčerinskih podjetjih več mesecev niso dobili plač, je pojasnil Čater.

"Tudi Vegradova hčerinska podjetja so zrela za stečaj, kar predstavlja edino rešitev za delavce," je ocenil sekretar sindikata sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije Oskar Komac. Ob tem je izpostavil, da v sindikatu za nekatera podjetja sploh nimajo podatka, kdo je direktor oz. pristojna oseba, ki lahko predlaga stečaj. V sindikatu zahtevajo, da stečaj predlagajo vodstva posameznih podjetij, saj bi postopek predlaganja stečaja prek sindikata potekal predolgo in bi agonijo delavcev še podaljšal.

Kljub nekaterim pričakovanjem pa stečajna pisarna Okrožnega sodišča v Celju danes še ni objavila sklepa o pričakovanem začetku stečajnega postopka za Vegrad. Ko bodo odločitev o tem na sodišču sprejeli, bo ta objavljena na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), so za STA sporočili s sodišča. V četrtek je namreč vodstvo Vegrada na sodišče vložilo umik predloga prisilne poravnave, kar v praksi pomeni, da bo sodišče začelo postopek stečaja.