"Ne gre za moraliziranje, ampak za utrjevanje spoznanja o nujnih razumskih in etičnih prvinah dobrega menedžmenta. Tega nujno potrebujemo za uspešen izhod iz krize," je pojasnil Türk in dodal, "zdi se mi prav, da se Združenje Manager, kar je mogoče pogosto javno oglasi s svojo kritično besedo zoper takšne prakse in konkretne ljudi, ki so zanje odgovorni."

Med "prioritetami, ki bi jih predlagal za pogovor med menedžerji in državo", je Türk izpostavil tri: davčni sistem, oblikovanje pravil pokojninske reforme, ki bodo omogočala starejšim, da delajo dlje, mlajšim iskalcem dela pa, da do zaposlitve pridejo prej ter določitev kriterijev in pravil državne sheme financiranja naložb v razvojne projekte. Glede slednjih je dejal, da "bi bilo dobro, če bi iz teh predlogov nastala jasnejša predstava o naših nacionalnih prioritetah, ki bi jim namenili večino, denimo šestdeset odstotkov finančnih sredstev".

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić pa je ocenila, da "se bomo morali morda v gospodarstvu usmeriti le v nekatera področja, če želimo narediti preboj". "Seveda je naloga države, da vsem zagotavlja enake možnosti in pogoje. Vedno bolj pa se sprašujem, ali bomo na ta način lahko naredili preboj. Razmišljamo, da bi se usmerili v nekatere sektorje, kjer že nekaj pomenimo. Torej, da sredstva malo bolj usmerimo na ta področja," je razložila ministrica in poudarila, da mora biti cilj gospodarstva dodana vrednost in ne čim večja zaposlenost. "To mora voditi tudi v spremembe izobraževanju in nagrajevanja zaposlenih," je dodala Radićeva.

Predsednik združenja Aleksander Svetelšek je ocenil, da "so slovenski menedžerji zaslužni za dvigovanje BDP, a da je nekatere od njih kriza pripeljala do dejanj na meji etičnosti". Pri tem je napovedal, da se bo kmalu prvič v zgodovini sestalo častno razsodišče združenja. "Imamo kodeks in želimo imeti člane, ki ga bodo spoštoivali," je dejal Svetelšek.

Združenje je priznanje za menedžerja leta podelilo Zdravku Počivalšku iz Term Olimia, za mladega menedžerja leta pa je izbralo Gregorja Pilgrama, predsednika uprave Generali zavarovalnice.

vesna.vukovic@dnevnik.si