Zato ni nobeno presenečenje, da na včerajšnji skupščini delničarji, med katerimi je z 82,08 odstotka največja Republika Slovenija, za delo v minulem letu predsednici uprave Marti Gorjup Brejc in članom nadzornega sveta niso podelili razrešnice.

V Peku pravijo, da je navodila za glasovanje na skupščini pripravilo ministrstvo za gospodarstvo, kjer je skrbnik za družbo Borut Frantar. "Do razrešitve na skupščini lani avgusta je bil Frantar namestnik predsednika nadzornega sveta Peka, z družbo Peko pa je v sodnem sporu. Zahteva namreč izplačilo sejnin, pa čeprav si je za udeležbo na sejah nadzornega sveta družbe izplačeval višje zneske, kot jih je v januarju 2009 s sklepom določila vlada," razlagajo v Peku. Zato je po njihovem mnenju pri pripravi gradiv za skupščino Peka obstajal konflikt interesov.

Frantar zavrača očitek, da je pripravljal navodila za glasovanje. "Tudi če bi jih pripravil, jih je na koncu sprejela vlada," dodaja. Glede sejnin pa pravi, da naj se Gorjup-Brejčeva raje ukvarja s poslovanjem Peka in nekajmilijonsko izgubo, ne pa z nekaj sto evri sejnin, za katere je vložil tožbo in sploh niso v njeni pristojnosti. "Vlada je priporočila, da naj si nadzorniki v podjetjih, v katerih ima država prevladujoč vpliv, zaradi krize zmanjšamo sejnine za polovico. Odpovedal sem se določenemu delu sejnine, ne pa tolikšnemu delu, ki ga je predlagala vlada. Ker je glede izplačila višjih sejnin obstajal skupščinski sklep, sem vložil tožbo," pojasnjuje Frantar.

Po predlogu uprave je Peko v sklicu skupščine predlagal zamenjavo revizijske hiše Deloitte s podjetjem KPMG. Tudi s tem predlogom se vlada ni strinjala, zato bo poslovanje Peka še naprej revidiral Delloite. Pri tem ne gre spregledati, da Delloite revidira poslovanje Peka šele dve leti, KPMG pa je pred tem opravljal revizijo Peka daljše obdobje.

Za državo pa ni bila sprejemljiva niti sprememba statuta, ki jo je predlagala uprava, tako da je glasovala proti temu predlogu. V Peku razlagajo, da je bila najpomembnejši razlog za predlagano spremembo uskladitev z novelo zakona o gospodarskih družbah, ki družbam nalaga, da morajo statute uskladiti z novo zakonodajo, predvsem glede prejemkov uprave in zakona na področju skupščin.

Lani je Skupina Peko ustvarila 42 milijonov evrov prihodkov iz poslovanja, kar je bilo za dobrih 15 odstotkov manj kot v letu 2008. Medtem ko je v letu 2008 Skupina Peko dosegla 618.000 evrov dobička iz poslovanja, je lani pridelala 2,6 milijona evrov izgube iz poslovanja.

Krovno podjetje Peko, d. d., je lani doseglo 16,5 milijona evrov prihodkov iz poslovanja oziroma za približno 20 odstotkov manj kot v lanskem letu. Pri tem je pridelala za 2,3 milijona evrov izgube.

sebastjan.morozov@dnevnik.si