V Štorah Steel ne bo več kot 5 milijonov škode

Direktor družbe Štore Steel Marjan Mačkošek povedal, da bo škoda po poplavi po zelo optimistični napovedi znašala milijon evrov, vsekakor pa naj ne bi presegla pet milijonov evrov.

Mačkošek je dejal, da sanacija škode že poteka, na novi poskusni progi v valjarni, ki so jo uspeli zaščititi pred vdorom Voglajne, pa so vzpostavili proizvodnjo. Po njegovi oceni bo jeklarna izven pogona okoli dva tedna, pod vodo pa je še vedno stara valjarna proga.

Sanacija v Etiju še poteka

V izlaškem Etiju so pojasnili, da sanacija posledic po vodni ujmi še poteka, kljub temu pa so s proizvodnjo že začeli. V družbi ocenjujejo, da jim je poplava povzročila za 140.000 evrov materialnih stroškov, medtem ko je izpad proizvodnje ocenjen na pol milijona evrov.

Proizvodnja v Svei ustavljena

V zagorski Svei so v nedeljo zjutraj začeli z odpravo posledic po vodni ujmi, kar pomeni, da iz poslovno-proizvodnih prostorov odstranjujejo gotove izdelke, polizdelke, proizvodni material in repromaterial. Kot je pojasnil direktor področja za razvoj in kakovost v družbi Stanislav Koci, so začeli tudi s čiščenjem prostorov ter strojne in tehnološke opreme. Proizvodnja v Svei je do nadaljnjega ustavljena oz. poteka na dodatnih lokacijah v Litiji in na Starem trgu pri Ložu.

Koci pričakuje, da bo sanacija trajala še nekaj dni, o višini gmotne škode, ki jo je povzročila vodna ujma, pa še ne more govoriti.

Zalilo pekarno družbe Žito

V Ljubljani so visoke vode močno prizadele tudi območje Viča. Tam je v soboto dopoldan zalilo pekarno družbe Žito, zaradi česar so stroje izklopili iz električnega omrežja. Voda je začela odtekati v nedeljo popoldan. "Pekarno so si danes ogledali predstavniki zavarovalnice. Natančne ocene škode v tem trenutku še ni mogoče dati, bo pa po prvih ocenah precejšnja," so pojasnili v Žitu.

Prostore pekarne bo najprej potrebno temeljito očistiti, po pregledu opreme pa odrediti tudi druge potrebne ukrepe. Po prvih ocenah bodo prostori očiščeni in za ponovno proizvodnjo primerni predvidoma čez 14 dni, kdaj dejansko bo ta stekla, pa je odvisno tudi od tega, kakšno škodo je poplava povzročila na opremi pekarne, pravijo. Delavci iz pekarne Vič bodo v tem času premeščeni v druge pekarne, kamor so začasno prenesli tudi proizvodnjo.

V Termah Čatež brez težav

Iz Term Čatež pa medtem sporočajo, da vsi namestitveni objekti obratujejo nemoteno. Dostop do term je urejen, nivo Save pa upada. Posledično se znižuje tudi nivo podtalnice, so sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Za varnost vseh gostov, ki so jih v nedeljo po potrebi tudi preselili v druge hotele znotraj čateškega kompleksa, je bilo dobro poskrbljeno, zagotavljajo. Za goste, ki so bili včeraj na poti v Terme Čatež, pa so iz varnostnih razlogov poskrbeli za namestitev na bližnjem gradu Mokrice.

Zaradi tehničnih težav v strojnici bazenov sta zaprti poletna in zimska Termalna riviera, ki naj bi pričeli obratovati v naslednjih dneh. Terme Čatež so doživele največji vdor podtalnice danes v jutranjih urah, tako da nastalo škodo še ocenjujejo.