Iz njihovih pojasnil je razbrati oceno, da sta bila upravitelja obeh stečajev imenovana v skladu z zakonodajo, pri čemer se na ministrstvu, ki ga vodi Aleš Zalar, sklicujejo na pojasnila obeh pristojnih sodišč, okrožnega v Slovenj Gradcu in višjega v Mariboru. "Z okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu smo prejeli odgovor, da je bilo imenovanje stečajnih upraviteljev opravljeno v skladu z zakonodajo, sodnica pa se je držala zakonodaje in vrstnega reda," so na ministrstvu povzeli pojasnila sodišča o sklepu o imenovanju obeh upraviteljev, ki ga je podpisala tamkajšnja višja sodnica Karolina Kaker.

Slovenjegraško sodišče je tako tudi uradno razkrilo, da so bili pred imenovanjem Ermana za upravitelja stečaja Prevent Globala na vrsti še trije upravitelji: Martin Sreš, Boštjan Repnik in Alenka Gril. Pri tem pa je močno nenavadno, da se pojasnila sodišča in treh neizbranih upraviteljev o stikih s sodiščem v postopku imenovanja stečajnika Prevent Globala močno razlikujejo. Medtem ko so na sodišču zatrdili, da se Repnik in Grilova na klice nista odzivala, sta že pred časom oba to zanikala.

"V petek je moj telefon dvakrat na kratko zazvonil, vendar se im v tako kratkem času ni uspelo javiti. Ko sem takoj zatem klic vrnil, pa so mi na sodišču povedali, da sodnica ni več dosegljiva," nam je že sredi avgusta povedal Repnik. Grilova pa je navedbe sodišča, da so jo klicali, a ni bilo odziva, celo zanikala. "Morda je sodnica presodila, da kakšen konflikt interesov obstaja, vendar sama za tak razlog ne vem," je dejala Grilova. Iz pojasnil, ki so jih iz Slovenj Gradca poslali na ministrstvo, sicer ni razbrati, da bi sodišče Grilovo izločilo zaradi kakršnega koli konflikta interesov. Martina Sreša pa je sodišče preskočilo, ker "je bil v tem obdobju na dopustu", ki pa ga je medtem že končal.

Kljub dejstvu, da so pojasnila sodišča drugačna od trditev kar treh upraviteljev, so na okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu ministrstvu pojasnili, da "v celoti zaupajo v zakonito opravljanje sodniške službe višje sodnice Karoline Kaker". "Sodnica sodi stečajne zadeve že od leta 1995 in je bila v tem letu imenovana tudi v naziv višje sodnice," so zapisali.

Da je sodnica Ermana in Kastivnika imenovala v skladu z zakonom o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP), so po zatrjevanju ministrstva prepričani tudi na višjem sodišču, kjer "so zadevo preverili". Omenjeni zakon sicer eksplicitno navaja, da "mora sodišče za upravitelja imenovati vsakič drugo osebo s seznama izbranih upraviteljev posameznega okrožnega sodišča, in sicer po vrstnem redu". Pri tem izjeme dopušča le v primerih, če kateri od upraviteljev že skrbi za stečaj v več kot treh postopkih, ki jih vodi isti sodnik, in v več kot petih postopkih pred istim sodiščem.

primoz.cirman@dnevnik.si