Nemški raziskovalci so potrdili, da starejši ljudje težijo k branju negativnih zgodb, v katerih so protagonisti mlajši. Raziskava je potrdila tudi, da so starejši ljudje resda modrejši, a so tudi počasnejši in pozabljivi.

''Ker živijo v kulturi, ki je osredotočena le na mlade, jim majhen porast samozavesti dobro dene,'' pove doktorica Silvia Knobloch-Westerwick iz Univerze v Ohiu. ''Zato radi berejo negativne zgodbe o mladih, ki naj bi bili nosilni steber današnje kulture.''

Knoblock-Westerwickova in njen soavtor raziskave Matthias Hastall sta preučila 276 odraslih nemcev, od tega sta bili dve tretjini stari od 18 do 30 let, ostali pa od 55 do 60 let. Vsem udeleženim sta se zlagala, da gre za raziskavo o novem internetnem časniku in jim ponudila različne zgodbe za branje, pri tem pa jih  časovno omejila.

Ugotovila sta, da starejši ljudje najraje berejo zgodbe, v katerih nastopajo ljudje, ki so mlajši od njih, a le če ima zgodba negativen pridih. Zgodb o starejših od sebe ne berejo. Nasprotno od njih pa mladi radi berejo pozitivne članke in zgodbe o mlajših ljudeh.

Čeprav je bila raziskava opravljena v Nemčiji pa Knobloch-Westerwickova pravi: ''Verjamem, da bi bili rezultati zelo podobni, četudi bi raziskavo opravili v Ameriki.''