Omenjenemu predlogu je namreč nasprotovala Vegradova družba pooblaščenka, ki obvladuje 57 odstotkov delnic družbe. Pri tem je pomemben tudi podatek, da ima enega večjih lastniških deležev v pooblaščenki tudi dosedanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak. V pooblaščenki so imenovanju posebnega revizorja nasprotovali, ker v PDP po njihovem "predloga niso ustrezno utemeljili". "Zahtevo za imenovanje posebnega revizorja bomo v skladu z zakonodajo vložili pri pristojnem sodišču," so žogico Tovšakovi včeraj vrnili v PDP, ki jo vodi Matej Golob Matzele, in zoper vse sprejete sklepe napovedali tudi izpodbojne tožbe.

Kot smo že poročali, je PDP za posebnega revizorja predlagala družbo Deloitte Revizija, ki bi med drugim preverila nastanek morebitne škode pri ustanovitvi in prenosu poslovnih deležev nekaterih Vegradovih povezanih družb na družbo pooblaščenko Vegrad Naložbe v obdobju od 1. januarja 2009 ter morebitne koristi, ki jih je pri tem pridobila družba pooblaščenka. V PDP so prav tako opozorili, da je Vegrad kljub finančnim in likvidnostnim težavam našel denar za svojo največjo lastnico. Pooblaščenki je namreč posodil dobrih 1,6 milijona evrov.

Kdaj zapade to posojilo, s kakšnim namenom in kdaj je bilo dano, kako je bilo zavarovano in ali bo Vegrad glede na likvidnostne težave zahteval unovčitev tega posojila, je eno od vprašanj, ki so jih iz PDP na skupščini naslovili na upravo Vegrada in nato pozno popoldne razkrili tudi javnosti. Revizor bi moral po predlogu prav tako preučiti poslovanje v okviru projekta Rezidencija Skiper (gradnje hotelskega kompleksa v Savudriji) ter odprodajo nekaterih projektov in nepremičnin.

Po pričakovanju so delničarji Vegrada (beri: pooblaščenka) podprli vse predloge Hilde Tovšak. Ta je tako skupaj z vsemi člani nadzornega sveta pričakovano dobila razrešnico za delo v lanskem letu, 4,3 milijona evrov Vegradovega bilančnega dobička pa so delničarji prenesli v naslednje poslovno leto. Delničarji so sprejeli tudi lansko poročilo o poslovanju, čeprav tega še vedno ni obravnaval nadzorni svet.

Sama skupščina bi sicer lahko bila nična že zaradi dejstva, da je Vegradova uprava sklic objavila zgolj na svoji spletni strani. "Zahtevali smo tudi pojasnila glede razlogov za neobjavo razširitve dnevnega reda in nasprotnih predlogov. Po naši oceni obrazložitev, da je bil v družbi od 1. do 15. avgusta kolektivni dopust, ne more biti ustrezen argument," so včeraj sporočili iz PDP, kjer tudi ocenjujejo, da je Vegradovo letno poročilo "vsebinsko pomanjkljivo".

primoz.cirman@dnevnik.si