Varnost v cestnem prometu v današnjem času zagotovo predstavlja enega največjih izzivov, s katerim se spopadajo najrazličnejše službe, ki delujejo tako na represivnem, kot tudi na preventivnem področju. Kljub velikim naporom in vloženi energiji, ki jo pristojni namenjajo za spodbujanje varnosti v prometu, pa se še vedno prepogosto soočamo z novicami o prometnih nesrečah z najhujšim izidom.

Bliža se začetek novega šolskega leta in z njim se bodo v vsakodnevni prometni vrvež vključili tudi najmlajši, na katere moramo biti udeleženci v prometu še posebej pozorni.

Ker je hitrost še vedno najpogostejši vzrok za prometne nesreče, si policija in vsi, ki se ukvarjajo z varnostjo v prometu, prizadevajo z najrazličnejšimi ukrepi vplivati na varno in strpno vožnjo. Navsezadnje se mora vsak posameznik zavedati, da lahko s svojim vedenjem v prometu prispeva k večji varnosti. Sodobna tehnologija nam omogoča, da lahko s pomočjo najrazličnejših naprav vplivamo na obnašanje udeležencev v prometu. Eno od "prijaznejših" sredstev so zagotovo preventivne radarske table, ki voznike opozarjajo na njihovo hitrost, hkrati pa z njimi tudi komunicirajo, saj imajo možnost, da ob predhodno nastavljenih hitrostnih pragovih izpisujejo sporočila, ki lahko vplivajo na njihovo vedenje.

Poleg prikaza hitrosti imajo omenjene naprave tudi možnost statistične obdelave meritev, pridobljeni podatki pa so lahko pristojnim v veliko pomoč pri načrtovanju nadaljnjih ukrepov za umirjanje hitrosti na nevarnih delih cestišč in na področjih z omejeno hitrostjo kot so naselja, bližina šolali vrtcev. vt