Minister Vlačič je v izjavi za javnost povedal, da se je z obema ministroma predhodno že srečal ločeno in z njima nekajkrat izmenjal poglede na najpomembnejše skupne teme, posebej tiste, ki so povezane z večjo učinkovitostjo železniškega prometa na desetem koridorju.

Pri tem je izpostavil interes Slovenije, da se na omenjenem koridorju vzpostavi učinkovita in interoperabilna železniška infrastruktura, ki bo omogočala varen, hiter, kvaliteten in učinkovit prevoz potnikov in blaga. Za dosego tega cilja pa bo, tako minister Vlačič, potrebno še poglobiti sodelovanje ministrstev in nacionalnih železniških uprav.

V tem duhu so se danes prometni ministri dogovorili za podpis skupne izjave, ki bo predvidoma v petek, 30. julija v Beogradu. Slovenija pri tem podpira tudi bolj tesno sodelovanje med železniškimi operaterji, ki bo prispevalo k povečanju konkurenčnosti železniškega prometa na tem prostoru.

Vlačič je ob koncu še poudaril, da želijo doseči večjo učinkovitost in konkurenčnost na celotnem desetem koridorju, zato so se ministri danes še dogovorili, da bodo k enakim zavezam povabili še Bolgarijo in Turčijo ter Bosno in Hercegovino. Pristojni prometni ministri se bodo srečali v Istanbulu predvidoma konec septembra ali v začetku oktobra 2010.