Urad za zaščito hranilnih vlog FDIC je v petek ukinil še sedem bank v zveznih državah Georgia, Florida, Južna Karolina, Kansas, Nevada, Minnesota in Oregon.

Ritem propadov bank se je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP pospešil zaradi kopičenja izgub v luči odpisov slabih posojil, povezanih z gradnjo in razvojem komercialnih nepremičnin. Veliko podjetij, ki so se zaradi krize znašla v težavah in morala krčiti ali celo ukiniti svoje dejavnosti, je izpraznilo obstoječe poslovne prostore, gradbinci oz. investitorji pa so ostali brez prihodkov, s katerimi bi poravnavali najeta posojila. Iz tega razloga mnogi niso več sposobni odplačevati obrokov kreditov.

Analitiki pričakujejo, da bo število propadlih bank letos doseglo nov rekord po letu 1992, ko je ZDA prav tako pretresla sicer manj obsežna finančna kriza. V luči vse večjega števila propadlih bank se povečujejo izplačila iz sklada za zavarovanje bančnih vlog (jamstva veljajo za vloge do 250.000 dolarjev), ki je že lani začel beležiti primanjkljaj, ob koncu letošnjega prvega četrtletja pa je bil že pri skoraj 21 milijardah dolarjev.

Kljub temu da vodilne ameriške finančne ustanove večinoma poročajo o dobrih rezultatih, pa se je seznam problematičnih bank, ki ga vodi FDIC, v prvem letošnjem četrtletju v primerjavi s trimesečjem pred tem povečal s 702 na 775 bank. Urad sicer predvideva, da bo treba v naslednjih petih letih za izvedbo urejenih stečajev bančnih ustanov nameniti okoli 60 milijard dolarjev.