Prevent: Začetek izročanja namer o odpuščanju

Podjetje Prevent avtomobilski deli je včeraj začelo zaposlenim, ki bodo odpuščeni, izročati obvestila o nameravani redni odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. Po programu presežnih delavcev bo delo izgubilo 378 delavcev, prve odpovedi pogodb pa bodo zaposleni prejeli po 25. juliju. O odpuščanju je odločal seštevek kriterijev, usklajenih s sindikatoma, in sicer neprekinjena delovna doba na Preventu, socialni kriteriji, strokovna izobrazba in dodatna znanja ter oddaljenost kraja bivanja od mesta zaposlitve. Dokončni program presežnih delavcev v podjetju skupaj s poimenskim seznamom delavcev, ki bodo izgubili zaposlitev, je vodstvo podjetja že predstavilo sindikatoma v družbi, v prihodnjih dneh pa bo program posredovalo še na zavod za zaposlovanje.

NLB in Zavarovalnica Triglav med največjimi v regiji

Nova Ljubljanska banka (NLB) je bila lansko leto glede na skupno aktivo v Adria regiji druga na lestvici, ki jo je pripravila družba Deloitte, med 15 finančnimi skupinami pa je bila na prvem mestu skupina Unicredit. Skupna aktiva skupine Unicredit je v letu 2009 znašala skoraj 19,5 milijarde evrov, skupine NLB 18,4 milijarde evrov, skupine Intesa Sanpaolo, ki se je uvrstila na tretje mesto, pa 15 milijard evrov. Na čelu lestvice 15 največjih zavarovalnih skupin glede na obračunano bruto premij pa je Zavarovalnica Triglav.

Primorju gradnja mostu v Črni gori

Na javnem natečaju v Črni gori je bilo podjetje Primorje izbrano za gradnjo mostu Port Milenia, ki bo potekal prek kanala reke Bojane pri Ulcinju. Most v skupni dolžini 600 metrov vodi k znamenitim ulcinjskim plažam, kjer je predvidena gradnja večjih turističnih kompleksov. Investicija črnogorske vlade je ocenjena na 14 milijonov evrov, most pa naj bi bil dokončan v 18 mesecih.

Rogaška Les: Začetek stečajnega postopka

Okrožno sodišče v Celju je začelo stečajni postopek nad družbo Rogaška Les. Za stečajnega upravitelja je imenovalo Haralda Karnerja, upniki pa lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo do 13. oktobra. Rogaška Les je zaposlovala 71 delavcev, z delovanjem pa je končala novembra lani. Iz naslova sedmih neizplačanih plač je podjetje delavcem dolžno 340.800 evrov, za regres za lanski letni dopust pa skoraj 42.000 evrov.

Dodatna sredstva za širokopasovna omrežja

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo bo z novim razpisom za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij v lokalnih skupnostih namenilo dodatnih 37 milijonov evrov. V prvem razpisu je za to področje namenilo dobrih 47 milijonov evrov, s tovrstnim sofinanciranjem pa namerava nadaljevati tudi v prihodnje.

Pošta Slovenije z dobrim poslovnim izidom

Nadzorni svet Pošte Slovenije je na včerajšnji seji obravnaval poslovne rezultate v obdobju od januarja do maja 2010. Pošta Slovenije je v tem obdobju ustvarila 10,16 milijona evrov dobička pred davkom. Ob tem je nadzorni obravnaval tudi informacijo o poslovanju kapitalsko povezanih družb v letu 2009. Rezultati poslovanja Poštne banke Slovenije, EPPS (Elektronsko pismo Pošte Slovenije) in Športne loterije in iger na srečo so bili v letu 2009 v skladu z načrti in boljši kot v preteklem letu.

Lesna TIP za učinkovito industrijsko uporabo lesa

V Lesni tovarni ivernih plošč (TIP) Otiški Vrh, ki je članica evropskih združenj podjetij s področja lesarstva, ponovno opozarjajo na pomen učinkovite industrijske uporabe lesa, saj bo sicer lesna industrija ostala brez lesa in brez delovnih mest, navajajo v družbi. Ob tem so predvsem kritični do spodbujanja rabe lesa za energetske namene.

Delničarji Term Dobrna brez dividende

Na skupščini delničarjev družbe Terme Dobrna so ti potrdili predlog o delitvi 1,1 milijona bilančnega dobička, ki bo ostal nerazporejen. Ob tem so na skupščini potrdili odstopno izjavo Marije Korošec, članice nadzornega sveta, ki jo bo zamenjal Dušan Korošec.

Pripravila Jan Bratanič in sta