Predstavnik DZS Robert Krajnik nasprotnega predloga kljub pozivu večih delničarjev ni želel obrazložiti. Na vprašanje novinarke Dnevnika Tatjane Pihlar, ki se je skupščine udeležila kot delničarka družbe, ali nima večinski lastnik nič slabe vesti glede na to, da za honorarne sodelavce ni dovolj sredstev za izplačilo letnega regresa, zanje pa zdaj sredstva zbirajo zaposleni, medtem ko si sam izplačuje takšne dividende, je Krajnik odgovoril, da ima družba "zvrhano dovolj sredstev", glede notranjih zadev družbe pa je sogovornik zaposlenih uprava.

Lastniki so prav tako na predlog DZS potrdili tudi spremembo statuta družbe, s katerimi se odpravi soglasje aktiva novinarjev k imenovanju odgovornega urednika časnika, v obrazložitvi pa je družba DZS, ki jo vodi Bojan Petan, še zapisala, "da ni nobenega zadržka, da član uprave ne bi smel opravljati te funkcije".

Aktiv novinarjev Dnevnika zgrožen

Skupščina Dnevnika je na današnji seji sprejela spremembe statuta, s katerimi ukinja soglasje uredništva k imenovanju odgovornega urednika. Izvršilni odbor Aktiva novinarjev Dnevnika je nad takšno odločitvijo lastnikov Dnevnika zgrožen.

"Gre za grob poseg v neodvisnost novinarskega dela, ki se je v medijskih hišah, kjer so takšno rešitev že uvedli, pokazal za izredno škodljivega. Novinarji lahko kakovosten časopis delamo le pod vodstvom odgovornega urednika, ki uživa naše zaupanje, ima potrebno znanje in avtoriteto, ne pa pod vodstvom odgovornega urednika, ki ga bo na to mesto vsilila katerakoli politična opcija ali kapitalska skupina. Z današnjo odločitvijo skupščine Dnevnika, se ukinja soglasje še v zadnjem večjem mediju, ki mu je na tem področju uspelo zadržati temeljni standard novinarske avtonomije," so zapisali v aktivu.

IO Aktiva novinarjev Dnevnika je tudi neprijetno presenečen nad odločitvijo uprave, da bo delo odgovornega urednika tudi v prihodnje opravljal vršilec dolžnosti. "Upravo smo namreč že nekajkrat pozvali, naj imenuje odgovornega urednika, ki bo imel vsa pooblastila in bo pomenil dolgoročnejšo rešitev za časopis Dnevnik. IO Aktiva novinarjev Dnevnika je pričakoval, da je bil s tem namenom tudi objavljen razpis za mesto odgovornega urednika," še dodajajo.

Društvo novinarjev globoko razočarano

V Društvu novinarjev Slovenije so izrazili globoko razočaranost nad lastniki Dnevnika, ki so krizo, ki jo je povzročila uprava s posegi v uredništvo in vodenje časopisa, začeli reševati s posegi v novinarsko avtonomijo.

"Uprava Dnevnika je namreč v preteklih mesecih toliko časa pritiskala na uredništvo, da je na koncu ostala brez odgovornega urednika Dnevnika in tudi brez podpore uredništva pri nadaljnjih potezah. A namesto, da bi lastniki prisilili upravo v dialog in v iskanje novega odgovornega urednika, ki bi dobil podporo novinarjev, so raje posegli po zmanjševanju avtonomije ter novinarjem vzeli soglasje pri imenovanju in razrešitvi odgovornih urednikov. Izkušnje v podobnih situacijah bi lahko bile lastnikom Dnevnika opozorilo, da z nasiljem nad novinarji ni mogoče delati dobrega izdelka, da torej s svojim ravnanje načenjajo kredibilnost in kvalitetno svojega paradnega izdelka," pravijo v DNS.

Društvo novinarjev Slovenije ob primeru Dnevnik zato Ministrstvo za kulturo poziva, naj v zakon o medijih, ki je v pripravi, vnese določilo o pravici do novinarskega veta na imenovanje in razreševanje odgovornih urednikov, če se več kot 75 odstotkov izreče proti imenovanju oziroma razrešitvi.