Njegovi izbranci se bodo z Madžari najprej pomerili jutri ob 18. uri v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani, povratna tekma pa bo naslednjo nedeljo ob isti uri v Veszpremu.

Generalki na tekmah za trening z mladinsko reprezentanco Slovenije v Podčetrtku sta vam verjetno prinesli več dodatnih skrbi kot zadovoljstva.

Iskal sem odgovore na vprašanje, kaj smo na pripravah storili v igri v obrambi in napadu. A pravih nisem dobil, kajti igra je bila daleč od tiste, ki jo moramo pokazati proti Madžarom, če jih želimo premagati. Po treningih so bili trenutki, ko sem bil velik optimist, po drugi strani pa je bilo veliko noči predolgih in nisem mogel spati, ker sem razmišljal, ali sploh imamo možnosti proti Madžarom. Imeli smo obdobja, ko smo v obrambi igrali zelo dobro, a z vstopom recimo treh igralskih alternativ je bilo precej slabše. To mi ni všeč, ker se dobro zavedam, da šest nosilcev igre ne more igrati vseh šestdeset minut. V napadu so še vedno prisotne stare "bolezni", saj ni mi všeč vedenje nekaterih posameznikov v igri. Na trenutke smo igrali dobro v napadu, a ko smo želeli to početi vsaj dvajset minut, ni šlo. Mogoče je to posledica utrujenosti, a ne toliko telesne, kot tiste v glavah.

Ali je to, da ne boste imeli težke tekme pred Madžari, lahko minus? Bi imeli morda drugačno in bolj realno sliko, če bi igrali z močnejšimi Makedonci?

Kot človek moram imeti razumevanje, da nekateri igralci, ki imajo za člansko reprezentanco po 100, 150 nastopov, proti mladincem ne igrajo "na polno". A kot trener tega razumevanja nimam, prav tako ga niti ne želim in nočem imeti. Igralci morajo na igrišču in izven njega tudi na takšnih tekmah storiti vse, kar se od njih zahteva, da bi potem lahko to ponovili tudi na pravih dvobojih. Želim imeti igralce, ki ne bodo kalkulirali in gledali na to, kdo stoji na drugi strani, ampak bodo proti vsakemu tekmecu šli "na ful". Nihče ne ve, v kakšni igralski zasedbi bi Makedonija prišla v Slovenijo, a bi bilo bolje, če bi igrali z njo. Če se slučajno proti Madžarom ne bi razpletlo tako, kot si želimo, to, da nismo imeli težke pripravljalne tekme, ne sme biti izgovor.

Tekmi z vzhodnimi sosedi sta šele prvi stopnički do končnega in visokega cilja - nastopa na OI 2012 v Londonu.

Nekateri igralci očitno še niso dojeli in razumeli, kaj za prihodnost slovenskega rokometa pomenita tekmi z Madžari. Ne le za čas do naslednje nedelje, ampak predvsem za obdobje naslednjih dveh let z načrtovanima nastopoma na SP 2011 in OI 2012. Vsi igralci sicer govorijo o tem, da se zavedajo pomena obračuna z Madžari, a nihče razen njih samih ne more vedeti, kaj se dogaja v njihovih glavah. Če nam slučajno ne uspe proti Madžarom, smo si zabili velik avtogol.

Tudi Madžari so imeli med pripravami težave s poškodbami, odpovedmi in klubskimi obveznostmi igralcev, na edini pripravljalni tekmi pa so v zdesetkani zasedbi izgubili proti Srbiji v Zrenjaninu s 33:35.

To pomeni, da bo na Kodeljevem nastopila vsaj polovica njihovih igralcev, ki na pripravah niso niti enkrat igrali skupaj. Torej lahko ocenimo, da so Madžari še v večjem hendikepu kot mi.

Ste si že ogledali posnetek iz Zrenjanina?

Pred včerajšnjim prihodom v Ljubljano sem se ustavil doma v Celju in pogledal, ali je s hitro pošto le prispel posnetek tekme, a ga še ni bilo. Toda že vnaprej mi je jasno, da od gledanja posnetka ne bom imel pretirane koristi. Videl bom le način razmišljanja oziroma sistem igre selektorja Lajosa Mocsaija, s katerim se sicer poznava že več kot dvajset let. Takoj po tekmi sem se pogovarjal s srbskim selektorjem Veselinom Vukovićem, ki mi je povedal prav vse, kar me je zanimalo. Madžari so igrali natančno tako, kot sem predvideval: tri četrtine svojo standardno in najmočnejšo obrambo 6-0, eno četrtino pa 5-1 kot rezervno različico, če jim proti Sloveniji ne bi šlo tako, kot načrtujejo.

Na pripravah imate 19 igralcev, za razliko od EP v Avstriji, kjer jih je lahko na tekmi nastopilo 16, pa jih lahko v dodatnih kvalifikacijah le 14. Ali že veste, katerih štirinajst bo igralo jutri na Kodeljevem?

Seveda ne bi bilo dobro, če bi le dan ali dva pred tekmo še vedno eksperimentiral z igralskim kadrom. Vem, kako naj bi izgledalo okostje moštva, obstajajo pa še nekatera manjša odprta vprašanja, na katera iščem ustrezne odgovore. Seveda bi mi bolj ustrezalo, če bi lahko imel na razpolago 16 igralcev, a vseeno upam, da bom izbral pravih štirinajst. Katerih pet bo odpadlo? Če bi že nekaj dni pred tekmo objavil, na katerih štirinajst računam, to ne bi bilo psihološko dobro za moštvo. Od mene nikoli niste in tudi ne boste slišali več kot dan pred tekmo, na koga računam in na koga ne. Tudi tistih pet, ki ne bodo v postavi na Kodeljevem, bo enakovredno z drugimi kandidiralo za povratno tekmo v Veszpremu.