Ekonomisti so sicer pričakovali, da bodo dopolnjeni rezultati pokazali celo hitrejšo ameriško gospodarsko rast v višini 3,4 odstotka, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Med razlogi za znižanje ocene so predvsem nižja potrošnja prebivalstva ter nižji izdatki podjetij za strojno in programsko opremo.

Triodstotna gospodarska rast sicer velja za zdravo, vendar ne v času, ko država okreva po najdaljši in najgloblji recesiji po drugi svetovni vojni. Da bi gospodarska rast krepko spodbudila novo zaposlovanje v tem času, bi morala biti dva- do trikrat višja. ZDA trenutno beležijo 9,9-odstotno stopnjo brezposelnosti, ekonomisti pa ocenjujejo, da bi to stopnjo za eno odstotno točko v enem letu znižala gospodarska rast v višini petih odstotkov.

Po zadnji hujši recesiji v zgodnih 80. letih minulega stoletja je ameriški BDP rasel po sedem- do devetodstotni stopnji pet zaporednih četrtletij. V 18 mesecih je stopnja brezposelnosti upadla iz 10,8 na 7,2 odstotka. V trenutnem okrevanju takšnega zagona ni.

V prvih treh mesecih letos se je gospodarska rast celo nekoliko zaustavila - v zadnjem trimesečju leta 2009 je bila 5,6-odstotna. Tako delodajalci najbrž še nekaj časa ne bodo dovolj optimistični, da bi bolj občutno okrepili svojo delovno silo, še piše AP.

Ta ugibanja podpira tudi podatek o številu novih prošenj za nadomestilo za primer brezposelnosti v ZDA. To je sicer v minulem tednu upadlo, a ostaja nad pričakovanimi ravnmi ter izkazuje le šibko okrevanje trga dela. Število prošenj se je znižalo za 14.000 na 460.000, so pokazali podatki ministrstva za delo. Ekonomisti pa so pričakovali upad na 455.000 prošenj.

V tednu poprej je namreč število prošenj poraslo za 28.000, kar je pomenilo najvišjo tedensko rast v zadnjih treh mesecih. Število prošenj tako še ostaja nad ravnijo iz začetka letošnjega leta.