Zakonodaja naj bi zagotovila nov sistem transparentnosti, poročanje agencije Dow Jones Newswires povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Nemčija je minuli teden zamajala finančne trge, potem ko je sprejela prepoved prodaj brez kritja. Ta velja za državne obveznice članic evrskega območja in izmenjave posojilnega tveganja (Credit Default Swaps), ki so v podlagi vezane na državne obveznice, a ne služijo osnovnemu namenu teh finančnih instrumentov, zavarovanju pred tveganji.

Poleg tega pa je nemški finančni regulator BaFin prepovedal tudi prodaje brez kritja desetih finančnih družb. Gre za banke Aareal, Commerzbank, Deutsche Bank, Postbank, zavarovalnici Allianz in Generali Deutschland, pozavarovalnici Hannover Re in Münchener Re ter finančno družbo MLP.

BaFin je odločitev utemeljil z izjemnim nihanjem finančnih trgov pri državnih obveznicah članic evrskega območja, povečanjem pribitkov na izmenjave posojilnega tveganja. Prodaje brez kritja teh instrumentov so po njihovem prepričanju ogrozile stabilnost finančnega sistema.