"Pred nami sta dve težavni leti, vendar verjamem, da se bodo (varčevalni) ukrepi izplačali in da bomo iz recesije izšli konec leta 2011," je za grški dnevnik Naftemboriki dejala Katselijeva. "Zdaj je pomembno, da trdo delamo, tako da bomo v nekaj letih nehali govoriti o grškem problemu in da bomo govorili o grškem čudežu," je dodala.

Katselijeva je ob tem napovedala, da bo nova zakonodaja za spodbujanje investicij pripravljena do konca letošnjega leta, za spodbujanje gospodarskega razvoja pa v začetku poletja. Grško ministrstvo za finance sicer meni, da se Grčija iz gospodarske krize ne bo izvila pred letom 2012.

Gospodarstvo Grčije, ki se je v minulih mesecih znašla v hudi dolžniški in javnofinančni krizi, naj bi se letos skrčilo za štiri odstotke, kar bo dodatno otežilo prizadevanja vlade, ki želi do leta 2014 proračunski primanjkljaj zmanjšati s 13,6 odstotka pod raven treh odstotkov.

Grčiji so s posojili v višini do 110 milijard evrov na pomoč priskočile države v območju evra in Mednarodni denarni sklad, ki pa v zameno za finančno pomoč zahtevajo ostre varčevalne ukrepe. Ti bodo močno prizadeli grško prebivalstvo, ki je svoje nasprotovanje varčevalnim ukrepom od februarja izrazilo na že štirih splošnih stavkah.

Težave Grčije in zaskrbljenost vlagateljev, da bi se lahko grški sindrom razširil tudi na druge krhke države v območju evra, negativno vplivajo na borze in tečaj evra. Tečaji delnic na evropskih borzah so se danes krepko znižali, evro pa je trenutno vreden 1,2194 dolarja.