Burno namreč odmeva njegova izjava s politično konotacijo na podelitvi zlate palme. Nagrado je posvetil "Italiji in Italijanom, ki se na vso moč trudijo za izboljšanje razmer v državi, ne glede na vladajoči razred".

To je najbolj "vroč" citat, iskan na spletu, ker je v poročilu italijanske državne televizije iz Cannesa prav med Germanovo izjavo po čudežu zmanjkalo tona. Odzivi gledalcev so bili siloviti in enotni v oceni, da je bila na delu cenzura. Televizijci so bili primorani, da igralčevo izjavo naknadno preberejo.

Izjavo Germana, ki igra v gledališču in nastopa v filmih od svojega 14. leta, si je v nekaj urah na YouTubeu ogledalo na stotine radovednežev. Igralec, ki ga poznavalci uvrščajo med enega najbolj nadarjenih igralcev današnje italijanske kinematografije, je s palmo v roki dal vrsto intervjujev in bil, kot vedno, kritičen do razmer v domovini, ki jo ima, kot je dejal, zelo rad.

Politiki so hitro pograbili izjavo mladega igralca in napeljali vodo na svoj mlin. Nad njo da bi se morali "zamisliti" minister za kulturo Sandro Bondi, premier Silvio Berlusconi in sploh celotna vlada.

Vodja poslanske skupine Italija vrednot (Idv) Massimo Donadi je v odzivu, kot ga je povzela italijanska tiskovna agencija Ansa, opozoril, da je italijanska vlada v Cannesu pustila zelo slab vtis, predvsem zaradi polemik okrog filma Draquila in odsotnosti ministra Bondija, kar priča o njeni kratkovidnosti in strahu.

Germanova zmaga bi morala vlado navesti k razmisleku o potrebi, da podpre kulturo in umetnost v Italiji ter umakne Bondijev dekret glede financiranja opernih gledališč, je poudaril poslanec. Na svojem blogu pa je zapisal: Nahajamo se v medijskem fašizmu.

Draquila - Italija, ki se trese, zaradi katerega se je minister za kulturo Bondi ognil Cannesa, je dokumentarec Sabine Guzzanti, kronika "naše stvari" oziroma kritika načina, kako se je italijanska vlada spopadla s posledicami rušilnega potresa v L'Aquili.

Guzzantijeva je v eni od izjav pojasnila, da je hotela pokazati, kako so prebivalci L'Aquile pol leta živeli pod šotori, ker se je vlada odločila, da jim bo hiše predala z velikim pompom. Film je bil na festivalu, ki je trajal od 12. do 23. maja, prikazan v uradni selekciji izven konkurence.