Poslovno sodelovanje bo pospešilo konec recesije, saj nekateri konci sveta, med njimi tudi Rusija, že beležijo visoke stopnje gospodarske rasti, je v govoru na Brdu pri Kranju, kjer se danes nadaljuje poslovna konferenca, ki se je udeležuje okoli 220 predstavnikov podjetij, združenj in sveta politike iz 26 držav, izpostavil slovenski predsednik. To po njegovem mnenju kliče po novih prednostnih nalogah in vizijah, pri čemer pa ne smemo pozabiti na politične komponente, saj se mednarodno politično okolje danes hitro spreminja.

Kot je orisal Türk, je bilo duh sodelovanja dobro čutiti na nedavni paradi ob dnevu zmage v Moskvi, ki se jo je udeležil. Duh sodelovanja je bilo po njegovih besedah čutiti tako med predstavniki držav kot na srečanjih z ljudmi, pa tudi tudi na ulicah ruske prestolnice. "Vzdušje je pomembno tudi pri poslih," je dejal in opisal, da je za dinamično poslovanje treba zagotoviti varnost, spodbudno poslovno okolje ter vladanje zakonov in dobrih medčloveških odnosov.

Varnost je, tako Türk, širok pojem, ki se ga je treba lotiti celovito. Pri tem je kot primer navedel nedavno podpisani sporazum SALT o zmanjšanju strateškega jedrskega orožja med Rusijo in ZDA. Za občutek varnosti bi po njegovem mnenju morali izkoristiti ta optimistični trenutek in mu slediti z ukrepi na področju taktičnega jedrskega in konvencionalnega orožja.

Pri poslovnem okolju je kot dober primer navedel Partnerstvo za napredek EU. V njem so namreč omenjeni članstvo Rusije v Svetovni trgovinski organizaciji, pa tudi nove, zelene tehnologije in sodelovanje v korist malih in srednje velikih podjetij. Srečanje v Sloveniji, ki ga organizirata ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju z mednarodnim združenjem Horasis, je tako po Türku priložnost, da se določi prioritete napredka.

Za poslovanje sta, kot je še izpostavil, ključna tudi stabilnost in predvidljivost zakonskega okvirja, pa tudi človeški stiki in liberalizacija vizumskega sistema. Slednja za EU sicer ni lahka tema, vendar izkušnje na Balkanu kažejo, da lahko liberalizacija tega vprašanja povsem spremeni politično vzdušje. Od nje imajo največ poslovneži, študenti in novinarji, saj se lažje vzpostavljajo stiki, poleg tega pa je svoboda gibanja ena temeljnih človekovih pravic, je sklenil Türk.