Barcelonin napadalec je bil že pred zadnjim kolom prve španske lige praktično nedosegljiv v lovu za zlato kopačko, svojo premoč pa je še potrdil z dvema zadetkoma proti Valladolidu.

Katalonci so tekmo končali s 4:0 in osvojili že 20. naslov španskega prvaka. Messi pa je prvenstvo zaključil z že 34 zadetkom, s čemer je izenačil klubski rekord Brazilca Ronalda iz sezone 1996/97. Poleg njiju so se le še trije igralci v zgodovini Barcelone povzpeli nad magično mejo 30 ligaških golov. To so bili Mariano Martin, Romario in Samuel Eto'o.

Messi bo kot dobitnik zlate kopačke nasledil lanskoletnega nagrajenca Diega Forlana, ki je v pretekli sezoni za madridski Atletico zabil 32 golov.

Prestižno nagrado podeljuje Združenje evropskih športnih revij (ESM), ki gole dosežene v petih najmočnejših evropskih ligah množi s koeficientom dve. Messi je zato prehitel Ajaxovega urugvajskega nogometaša Luisa Suareza, ki je zadel kar 35-krat, vendar pa se zadetki nizozemske lige množijo z 1,5. Med tema dvema igralcema so se uvrstili še Didier Drogba, Chelsea, 29 golov; Antonio di Natale Udinese, 29 golov; in Gonzalo Higuain, Real, 27 golov.