"Tudi v letu 2010 se namreč zaradi slabšanja kreditnega portfelja nadaljuje trend oblikovanja visokih kreditnih oslabitev in rezervacij," so v Novi Ljubljanski banki (NLB) zapisali ob današnji objavi rezultatov na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Višji dobiček pred rezervacijami je po navedbah banke predvsem posledica "večjega obsega prihodkov, obenem pa je bil velik poudarek namenjen obvladovanju stroškov".

Neto obrestni prihodki skupine so v trimesečju znašali 116,6 milijona evrov, medtem ko so bili v enakem obdobju lani pri 98,9 milijona evrov.

Bilančna vsota skupine se je z 19,04 milijarde evrov v lanskem prvem četrtletju zvišala na 19,31 milijarde evrov.

Skupni obseg vlog nebančnega sektorja se je v četrtletju znižal za 334,5 milijona na 10,4 milijarde evrov. Pri tem je šlo za padec depozitov gospodarstva in države, medtem ko so se depoziti gospodinjstev zvišali, in sicer za 59,4 milijona evrov.

Obseg posojil nebančnemu sektorju se je kljub slabim gospodarskim razmeram povečal za 62,2 milijona na 12,4 milijarde evrov, pri čemer je šlo po navedbah banke za zvišanje obsega kreditiranja gospodarstva.

Kapitalska ustreznost skupine NLB je bila konec četrtletja ocenjena na 10,5 odstotka, kar je 0,17 odstotne točke manj kot konec decembra lani. Na znižanje je vplivalo predvsem zmanjšanje kapitala (zaradi izgube v letu 2009), medtem ko so kapitalske zahteve ostale na nivoju predhodnega leta.

Banka NLB je imela v trimesečju 4,5 milijona evrov izgube. Oslabitve in rezervacije so v prvem četrtletju znašale 44,6 milijona evrov. Banka je imela za 72,2 milijona evrov prihodka iz obresti, medtem ko je ta v enakem obdobju lani znašal 58,4 milijona evrov.

NLB najela za 440 milijonov evrov posojila

NLB je danes s skupino 11 tujih bank podpisala pogodbo o najemu novega dolgoročnega posojila v višini 440 milijonov evrov. Vsaka od bank je v posojilu sodelovala z enakim zneskom. NLB bo sredstva namenila za refinanciranje in financiranje dejavnosti skupine NLB.

Posojilo z ročnostjo treh let so organizirale Bayerische Landesbank, BNP Paribas, Commerzbank, Credit Agricole Corporate and Investment Bank, Erste Group, ING Bank, Intesa Sanpaolo skupaj z Banko Koper, Lloyds TSB Bank, Raiffeisen Zentralbank Österreich skupaj z Raiffeisenlandesbank Niederösterreich Wien, UniCredit Bank Austria in Wells Fargo.

Kot so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz NLB, jim je kljub izjemno zahtevnim razmeram, ki vladajo na mednarodnem trgu kapitala, uspelo uspešno zaključiti pridobivanje novega dolgoročnega posojila brez poroštva države ali drugih potrebnih jamstev. "Uspeh transakcije je znova dokazal ugled in zaupanje v skupino NLB," so dodali.