Drago Brank, zastopnik in lastnik ljubljanskega podjetja za računalniški programski inženiring, mora do konca maja končati projekt vzpostavitve evidence gospodarjenja z gozdovi za sklad kmetijskih zemljišč in gozdov v vrednosti 64.800 evrov bruto. Sklad, ki ga vodi Sergij Daolio, je omenjeni projekt Branku zaupal deset dni po razveljavitvi javnega razpisa z istim naslovom.

Na skladov razpis je prišlo devet ponudb v vrednosti od 82.080 do 297.732 evrov, ponudba Brankovega Sicoma je bila vredna 131.400 evrov. »Po poteku roka za oddajo ponudb so se pojavile potrebe po dodatnih funkcionalnostih,« je Daolio pojasnil, zakaj so razveljavili razpis.

Daolio je posel oddal precej dražje

»Predmet naročila, oddan fizični osebi, je zajemal tudi dodatne naloge,« tako Daolio zavrača očitke Sicomovih tekmecev, da je brez javnega razpisa predrago oddal naročilo Branku. »Daolio je posel oddal precej dražje, ker je razveljavljeni razpis poleg dela, ki je bilo oddano Branku po avtorski pogodbi, predvideval še 1.500 ur nedefiniranega dela po zahtevi naročnika, kar pa je pomenilo več kot polovico vrednosti posla,« pravi Franc Kebe iz družbe Steza, ki je v konzorciju s škofjeloško Premiso skladu na razveljavljeni razpis poslala peto najdražjo ponudbo.

Franc Kebe je bil do leta 2003 zaposlen na skladu kmetijskih zemljišč in gozdov, do leta 2007 pa je bil član sveta sklada. Miloš Kolšek, drugi solastnik Steze, pa je nekdanji informatik na skladu in avtor številnih programov, ki jih sklad uporablja.

Kebe in Kolšek sta na policijo in tožilstvo vložila prijavo suma zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic ter pridobitve velike premoženjske koristi tretji osebi, ki izvira iz pogodbe, sklenjene brez upoštevanja zakona o javnih naročilih. Daolia smo vprašali, zakaj pred oddajo dela Branku ni ponovil razpisa.

Skladu se z vzpostavljanjem evidenc gospodarjenja z gozdovi mudi

»Naš zunanji svetovalec, ki dela te razpise za nas, nam je zagotovil, da je vse po predpisih,« nam je povedal Daolio in pojasnil, da se skladu mudi z vzpostavljanjem evidenc gospodarjenja z gozdovi, z Brankovimi storitvami pa so bili že prej zadovoljni, zato mu zaupajo. Sklad je še pred petimi leti pobral 3,76 milijona evrov koncesnine za izrabo gozdov, letos pa načrtuje okoli osem milijonov evrov iz tega naslova.

Sergiju Daoliu oziroma skladu kmetijskih zemljišč zaradi kršenja zakona o javnih naročilih grozi od pet tisoč do 350 tisoč evrov kazni. »Za storitve v vrednosti nad 40 tisoč evrov se zahteva postopek javnega naročanja. V izjemnih primerih, ko se mudi, lahko naročnik izpelje postopek s pogajanji, vendar mora to odobriti finančno ministrstvo . Menim, da bi naročnik moral v tem primeru pridobiti več ponudb," je povedal odvetnik in nekdanji predsednik državne revizijske komisije Aleksij Mužina.