Zaveza po Marušičevih besedah sicer še ni dokončna. Po dogovoru mora zdaj SCT pripraviti predlog sanacije, kar je danes že storil. Strokovne službe na ministrstvu bodo preučile, ali bo predlog za ministrstvo sprejemljiv.

Če bo SCT hkrati pristal na zahtevo po podaljšanju bančne garancije in po zagotovitvi dodatne, bodo podpisali dokončen dogovor, je v izjavi za novinarje povedal Marušič. Povedal je tudi, da je odločitev o unovčenju bančne garancije, ki jo je ob začetku del dal SCT, za zdaj odložena.

Prvi lot bančne garancije v višini 140.000 evrov je po besedah Marušiča potekel 6. aprila, medtem ko preostali loti garancije še veljajo. Ob tem je vodja službe za investicije na ministrstvu Tadej Štular pojasnil, da je garancija sestavljena iz več lotov, ki so vezani na posamezne etaže. Če bo garancija unovčena, bo unovčena samo v delu, ki se nanaša na vodovod. Ob tem je tudi zavrnil navedbe SCT v javnosti, da je garancija za vodovod že potekla.

"Sestanek je bil zame pozitiven, saj smo pomembno premaknili fazo dogovarjanja, ki poteka že dobro leto," je sestanek ocenil Marušič. Štular pa je dodal, da na ministrstvu dogovor razumejo "kot začetek poti sanacije". Ta naj bi predvidoma trajala dve leti, začela pa bi se lahko že v mesecu dni po podpisu končnega dogovora. Vrednosti sanacije Štular ni želel napovedovati.

Marušič je sicer danes potrdil informacijo, da je na ministrstvo za zdravje v ponedeljek prišel nekdanji minister Borut Miklavčič. Na ministrstvu po Marušičevih besedah še preučujejo, kako je Miklavčič "prišel v hišo", na uradno poročilo generalnega sekretarja o tem pa še čaka. Povedal je še, da Miklavčič ni bil pri njemu ne na sestanku, ki ga je imelo ministrstvo z SCT.