To je razvidno iz odgovora na poslansko vprašanje poslanke Zares Cvete Zalokar Oražem, ki ga je pred dobrim mesecem dni naslovila na vlado. Čeprav so poslanko zanimali podatki o sodelovanju Perspektive, Vizije Holdinga, Admark Trusta, CGP in drugih podjetij v lasti Južne z ministrstvi, Kadom, Sodom, Skladom za razgradnjo NEK in družbami v večinski lasti države, odgovor, ki ga je prejela, zajema le zneske, ki so jih podjetjem Darija Južne nakazala ministrstva, vladne službe in drugi organi v njeni sestavi, ne pa tudi državna podjetja.

"Republika Slovenija je v gospodarskih družbah, v katerih ni edini lastnik, izenačena s preostalimi lastniki družb in nima nobenih privilegijev iz tega naslova. V skladu z zakonom, ki ureja gospodarske družbe, tudi ne more vplivati na dnevno poslovanje gospodarskih družb, saj je ta v pristojnosti uprave družbe. Nadzor nad poslovanjem pa izvršujejo nadzorni sveti družb, zato v odgovoru ne moremo dati informacij o pogodbah, sklenjenih s Kadom, Sodom, NEK in družbami v lasti države," so pojasnili v vladi.

Kljub temu je iz podatkov razbrati, da je znesek poslov, ki jih je CGP v minulih letih opravil neposredno za vlado, močno narasel po zamenjavi oblasti pred petimi leti. Če je tako CGP v obdobju vlade Antona Ropa od servisa skupnih služb od večjih poslov pridobil le gradnjo treh mejnih prehodov (Sedlarjevo, Nova vas ob Sotli in 237.000 evrov vredna podizvajalska dela na Obrežju), je že v prvem letu Janševe vlade z ministrstvom za obrambo podpisalo pogodbo za adaptacijo veterinarske ambulante. Čeprav je bila pogodba uradno vredna 287.160 evrov, je CGP ta posel zaradi zamudnih obresti in aneksa skupaj prinesel več kot 453.000 evrov.

Ministrstvo za obrambo je v obdobju, ko ga je vodil Karl Erjavec, s CGP sklenilo še dva velika posla. Junija 2006 je podpisalo 290.000 evrov vredno pogodbo za investicijsko-vzdrževalna dela na regijskem centru za obveščanje v Brežicah. Sekira v med pa je podjetju padla dobro leto dni kasneje, ko je isto ministrstvo CGP najelo za gradnjo hangarja na letališču Cerklje ob Krku. Pogodbena vrednost posla, ki sta mu ministrstvo in CGP "pripela" še dva aneksa", je znašala 4,6 milijona evrov.

V obdobju Janševe vlade je CGP opravil še za dva milijona del na dveh policijskih postajah v Beli krajini. Med resorji, ki so opravljala posle s CGP ali drugimi podjetji v lasti Južne, sicer ni ministrstva za gospodarstvo, ki ga je med letoma 2005 in 2008 vodil Andrej Vizjak, dober prijatelj Darija Južne. Daleč največ prihodkov, več kot 63 milijonov evrov med letoma 2004 in 2008, so podjetju po pričakovanju prinesli posli z državno direkcijo za ceste.

primoz.cirman@dnevnik.si