Kalantia je namreč včeraj objavila namero za prevzem KS Naložb, tik pred tem pa od Laha in njegovih družb (Svetok in Ampelus Holding) kupila skoraj četrtino vseh delnic KS Naložb. Po ocenah poznavalcev razmer je Lah Kalantio ustanovil prav z namenom dokončnega prevzema KS Naložb, Kalantia pa naj bi bila zgolj še ena izmed Lahovih "off shore" družb. "Trenutno vam žal ne morem posredovati nobenega odgovora," je bil kratek Lah, ko smo pri njem želeli preveriti informacije.

Koliko bo Kalantia ponudila za delnico KS Naložb, bo razvidno do srede maja, ko bo morala objaviti tudi ponudbo za prevzem. Po trenutnih borznih cenah bi sicer Kalantio prevzem KS Naložb stal le okoli dva milijona evrov, medtem ko je imela družba konec decembra lani kar 30 milijonov evrov kapitala in le 10,2 milijona evrov finančnih obveznosti. Največje premoženje KS Naložb je sicer ciprski holding G. I. Dakota Limited, ki ima v lasti manjše lastniške deleže Elektrooptike, Savskih elektrarn Ljubljana in več elektrodistributerjev. Poleg tega je imel KS Naložbe konec minulega leta tudi za nekaj več kot pet milijonov evrov depozitov, še nekoliko več pa je posodil neznani družbi.

Po ocenah poznavalcev razmer bo Kalantia 35.500 malim delničarjem ponudila le simbolično ceno, ki bo občutno pod knjigovodsko, ki znaša 7,65 evra. To pa ni edini razlog za prevzem KS Naložb, dodajajo naši viri. Namera za prevzem KS Naložb sovpada tudi s prestrukturiranjem in konsolidacijo Lahovega poslovnega imperija. Kot smo konec januarja razkrili v Dnevniku, je Lah začel z intenzivnim preoblikovanjem svojega imperija in koncentriranjem premoženja na luksemburški družbi Aluber. Ta je tako prevzela vlogo ključnega člena v Lahovem poslovno-nepremičninskem imperiju, investicije pa naj bi sedaj Lah vodil le še prek tako imenovanih "projektnih" družb.

Koncentracijo premoženja na Aluberju je Lah tedaj pripisal "običajnim poslovnim transakcijam nejavnih delniških družb". Iz javno dostopnih podatkov pa izhaja, da je Laha v preoblikovanje njegovega imperija prisilila tudi gospodarska kriza. Nepremičninski sklad, s katerim upravlja Lahov Ceeref Management, je namreč lani izgubil skoraj tretjino premoženja. Največji lastnik sklada (ta je imel po zadnjih neuradnih podatkih za 150 milijonov evrov premoženja) je sicer prav Lah, ki je tako samo lani izgubil najmanj okoli 30 milijonov evrov premoženja. Tako ne preseneča, da je letos Lah s svojih slovenskih holdingov na Aluber prenesel že za okoli četrt milijarde evrov premoženja.

matjaz.polanic@dnevnik.si