Zamisel o zgodbi se je porodila že pred leti, ko je predstavnica Kobilarne Lipica za stike z javnostjo Andreja Šenk Berce razmišljala, kako Lipico in lipicance približati mladim in slovenskim družinam. Nagovorila je Deso Muck, ki je večkrat prišla na obisk kobilarne, lanskega avgusta pa so avtorica, Kobilarna Lipica in založba GO partner podpisali pogodbo o nastanku romana.

V zadnjem letu dni se je Muckova zato velikokrat mudila v Lipici, si ogledovala hleve, se pogovarjala z zaposlenimi in strokovnjaki, ki se dobro spoznajo na konje. "Ob zgodbah različnih ljudi sem bila velikokrat ganjena, pritekle so celo solze," je še dodala Muckova. Ob tem je spoznala, da si Lipica in lipicanci zaslužijo svoj roman. "Lipicanci so radovedni, plašni, nežni in zelo čustveni konji. So nekaj posebnega, kar sem poskušala pokazati mladim bralcem v svoji novi knjigi," je povedala pisateljica.

Zgodba romana je preplet zgodb treh najstnikov, katerih poti se srečajo v Lipici. Muckova pravi, da roman govori tudi o tem, "kako se ob živalih zdravimo in postajamo boljši ljudje". Za mladinski roman se je odločila zato, ker so najstniki najbolj dovzetni za živali, še posebej pa imajo radi konje. "Prepričana pa sem, da bodo po knjigi radi segli tudi odrasli," je še dodala Muckova.

Zgodbo iz napetega romana dopolnjujejo fotografije lipicancev, ki jih je iz svojega bogatega arhiva prispevala Kobilarna Lipica, grafična oblika pa je delo Luke Semeta.

Roman je v nakladi 3500 izvodov izšel pri založbi GO partner, njegov nastanek pa je finančno podprla tudi Kobilarna Lipica. "Naša podpora izidu knjige se na najlepši način vključuje v poslanstvo Kobilarne Lipica, ki je tudi v spoštovanju in ohranjanju kulturne dediščine in kulturnega izročila. To je bilo naše izhodišče, saj smo želeli jubilejno leto zaznamovati tudi z nečim trajnim na področju kulturnega ustvarjanja. Prepričan sem, da bo ta roman, ki zgodbo postavlja v Lipico in nagovarja predvsem mlade, ki jim želimo Lipico v tem letu še posebej približati, ta naš cilj odlično izpolnjeval," je na novinarski konferenci povedal direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf.

Muckovo so na današnji predstavitvi ponovno ganili do solz. Kobilarna Lipica ji je namreč v zahvalo za opravljeno delo namenila botrstvo enemu izmed tridesetih letošnjih žrebet.