Za razširitev preiskave naj bi se urad odločil na podlagi dokumentacije, ki jo je pridobili v 10. marca začeti preiskavi zoper družbe SCT, Vegrad, Cestno podjetje Maribor (CPM), Gradbeno podjetje Grosuplje (GPG) in Cestno podjetje Ljubljana (CPL) ter njihove odvisne družbe. V zadnjih dveh dneh so Sorškovi opravili tudi pregled v družbi Primorje, ki so jo v marčnih akcijah izpustili. Razlog za to naj bi bilo sodelovanje Dušana Črnigoja z UVK po programu prizanesljivosti. V UVK teh informacij niso ne potrdili ne zanikali, v Primorju pa vztrajajo, da Sorškovim preiskovalcem informacij niso dajali.

Neuradno je slišati, da naj bi UVK v doslej opravljenih preiskavah našel dokumente, iz katerih je razvidno, da so se gradbinci dogovarjali o delitvi avtocestnih poslov na Darsu glede na dosežene tržne deleže v preteklem letu. Poleg tega naj bi imel Soršak v predalu tudi pogodbe o dogovarjanju gradbincev pri delitvi konkretnih poslov pri gradnji preostalih objektov oziroma dogovore o tem, kdo bo zmagal na katerem razpisu.

Prav zaradi tega menda po programu prizanesljivosti gradbinci ne morejo računati na kakšna posebna znižanja ali odpustke glob, vsaj ne pri zadevah, ki se nanašajo na kartelno dogovarjanje. Zakonodaja UVK omogoča, da ob ugotovljenih kršitvah zakona o preprečevanju omejevanja konkurence izreče globe v višini do deset odstotkov prihodka, ki ga je gradbeno podjetje ustvarilo v predhodnem letu. Glede na prihodke, ki so jih v letu 2008 ustvarili največji gradbinci - letna poročila za lani še niso na voljo - bi globe lahko znašale več kot 50 milijonov evrov.

Soršak naj bi podjetja, ki jih je dodatno vključil v preiskavo, s preiskovalci obiskal v teh dneh in s tem tudi zaključil zbiranje dokaznega materiala glede domnevnega kartelnega dogovarjanja največjih gradbenih podjetij v Sloveniji. Informacije v zvezi s tem je UVK začel zbirati že konec leta 2007, in sicer pri Darsu.