Rast prometa in cene delnice po mnenju borznih poznavalcev v zadnjem obdobju poganjajo predvsem številne špekulacije. V borznih krogih se namreč pojavljajo govorice o povečanem nakupnem interesu investitorjev iz Madžarske in Izraela, med investitorji pa so se okrepile tudi prevzemne špekulacije, saj Krka pri načrtovanem preoblikovanju Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe ni bila opredeljena za strateško naložbo države in bi morala paradržavna sklada zmanjšati svoj delež s sedanjih 26 na največ 10 odstotkov.

"Delnica Krke je bila kot edina slovenska delnica vključena v enega od indeksov centralne Evrope, ki ga je oblikovala budimpeška borza, zaradi česar so madžarski skladi povečali tudi povpraševanje," zadnjo rast cene delnice pojasnjuje predsednik uprave Krke Jože Colarič.

Colarič prevzemnim špekulacijam sicer ne pripisuje večjega pomena, med drugim pa je te spodbudil tudi Tevin nedavni prevzem nemškega generika Ratiopharm. Zanj se je neuspešno potegoval tudi največji svetovni farmacevt Pfizer, ki naj bi si sedaj ogledoval druge tarče. Poleg tega je uprava nemške farmacevtske družbe Stada, ki je doslej vztrajno zavračala možnost prevzema, na zadnji konferenci omilila svoja stališča in bi v primeru "primerne" cene celo podprla morebiten prevzem. V primeru, da bi bila prevzeta tudi Stada, bi se še dodatno zožil nabor potencialnih prevzemnih tarč v regiji. Pomenljiv je tudi podatek, da se je strma rast delnice Krke začela prav sredi marca, ko je Teva končala prevzem Ratiopharma.

Kdo je v ozadju zadnjih nakupov delnic Krke, bo razvidno v naslednjih dneh, v zadnjih tednih pa po njih povprašujejo predvsem nekatere tuje banke, skladi in vlagatelji, ki se za zdaj še skrivajo za finduciranimi računi. Po neuradnih informacijah je v zadnjem času pri nakupih delnic Krke kot posrednik najdejavnejša Nova KBM. Med večjimi prodajalci Krkinih delnic so, sodeč po spremembah v delniški knjigi, predvsem investicijske družbe in domači vzajemni ter pokojninski skladi. Ti so namreč omejeni na to, koliko sredstev imajo lahko investiranih v posamezno podjetje, zaradi rasti cene Krkine delnice, pa so se nekateri skladi tej omejitvi nevarno približali oziroma jo celo presegli.

matjaz.polanic@dnevnik.si