Kot so sporočili iz organizacije Business Software Alliance (BSA), so pregledi glede legalnosti uporabe programske opreme v podjetjih, ki jih izvaja posebej usposobljena skupina tržnih inšpektorjev, pomemben dejavnik v boju proti piratstvu programske opreme.

Tržni inšpektorji so v letu 2009 v 110 podjetjih pregledali 768 računalnikov in 4749 računalniških programov, ki so jih uporabljali poslovni subjekti pri svojem delu. Izmed vseh evidentiranih programov posamezni subjekti niso mogli dokazati zakonite uporabe za 12,4 odstotka programov.

Pri 63,6 odstotka pregledanih subjektih je bila ugotovljena nezakonita uporaba vsaj enega računalniškega programa. Tržni inšpektorji so 55 subjektom izdali upravno odločbo, naj kršitev odpravijo, bodisi z legalizacijo nelegalnih programov bodisi z odstranitvijo programov z računalnika.

Sedmim subjektom so inšpektorji izrekli ustno opozorilo glede nepravilnosti ter določili rok za njihovo odpravo, proti osmim subjektom pa upravno ukrepanje ni bilo potrebno, saj so že sami v času inšpekcijskega postopka odpravili ugotovljene nepravilnosti.

"BSA pozdravlja delo tržnih inšpektorjev, saj je njihovo delovanje na področju spoštovanja zakona o avtorski in sorodnih pravicah v računalniški industriji izredno pomembno," je povedal pravni svetovalec BSA v Sloveniji Rok Koren. BSA bo sicer maja predstavila rezultate raziskave mednarodne analitske hiše IDC o svetovni stopnji piratstva.

Organizacija BSA je vodilna organizacija, namenjena spodbujanju varnega in zakonitega digitalnega sveta. Nastopa v imenu svetovne industrije komercialne programske opreme pred državnimi organi in na mednarodnem trgu.