Cansinovo poslanico spremlja še plakat, ki ga je ustvarila priznana ilustratorka Noemi Villamuza.

Španski pisatelj v poslanici obuja spomine na otroška leta, ko še ni znal brati in je z otroki pel pesmico o majhni barki, ki ni zmogla izpluti. Potem pa "minili so tedni - eden, dva, tri, štiri, pet in šest - in mala barka je zaplula."

"Tudi jaz sem kot zasidrana ladjica tičal v svoji soseski. Popoldneve sem preživljal čepeč na strehi, od koder sem opazoval zahajanje sonca in sanjaril o prihodnosti - nisem pa gotov, ali sem le strmel v prazno ali zrl v svoje srce - in si v mislih slikal čudoviti svet, ki pa je bil mojim očem še skrit. Za škatlami v naši garderobi je ležala knjižica, ki tudi ni mogla zapluti, ker je nihče ni bral. Kolikokrat sem šel mimo nje, ne da bi jo opazil! Papirnata ladjica, ki je obtičala v blatu: osamljena knjiga, skrita na polici za kartonskimi škatlami," je v svoji poslanici zapisal Cansino in nadaljeval, kako da je bil presenečen, ko se je njegov pogled končno ustavil na majhni knjigi.

"Ni me razočarala. Že na začetku branja sem spoznal, da mi ponuja dogodivščine - junaštvo glavnih junakov, dobrih in zlih, ilustracije z opombami, ki sem jih prebiral vedno znova, nevarnosti, presenečenja ... Vse to me je vabilo v neznani svet, ki me je takoj pritegnil. In tako sem odkril, da je za našo sosesko reka, za reko morje in v njem barka, ki razpenja jadra. Prva barka, ki me je odpeljala v ta novi svet, se je imenovala La Hispaniola, lahko pa bi se imenovala tudi Nautilus, Rosinanta, Sinbadova ladja ali Huckleberryjeva Velika ladja ... Vse te barke bodo - ne glede na minevanje časa - vedno čakale na otroške oči, ki jim bodo s pogledom razpele jadra in zaplule z njimi ...," svoje razmišljanje v poslanici nadaljuje pisatelj.

Cansino je na koncu poslanice, ki jo je posredovala predsednica Slovenske sekcije IBBY Tilka Jamnik, pozval: "Zatorej se ne obotavljaj. Vzemi knjigo v roke. Preberi jo in spoznal boš, da je ni barke na tem svetu, pa naj bo še tako majhna, ki se s časom ne bi mogla naučiti pluti, tako kot se je naučila mala barka iz mojega otroštva."

Mednarodna zveza za mladinsko književnost - IBBY je bila ustanovljena leta 1953 v Zürichu na pobudo pisateljice in novinarke Jelle Lepman. Povezuje ljudi po svetu, ki si prizadevajo vzbuditi pri mladih zanimanje in veselje do knjig in branja.

IBBY spodbuja razvoj mladinske književnosti v posameznih državah, organizira strokovna srečanja, spodbuja znanstvena raziskovanja na področju mladinske književnosti in si prizadeva, da bi bile mladim po vsem svetu dostopne kakovostne knjige. Povezuje okoli 70 nacionalnih sekcij.

Slovenska sekcija IBBY je bila ustanovljena leta 1992 v Pionirski knjižnici, enoti Knjižnice Otona Župančiča. Od takrat se je povezala s številnimi domačimi in tujimi organizacijami.