"Realizira se obljuba, ki sem jo dal delodajalcem - da bomo šli v spremembe na trgu dela, da bomo skušali te razmere dinamizirati, fleksibilizirati," je Pahor dejal potem, ko je na kratko obiskal sejo Ekonomsko socialnega sveta (ESS), na kateri socialni partnerji za zaprtimi vrati obravnavajo predloga novega zakona o urejanju trga dela in novele zakona o delovnih razmerjih.

Premier se je, kot je povedal novinarjem, prišel zahvalit delodajalcem in sindikatom, da so ponovno sedli za pogajalsko mizo. "Na koncu je zmagala verodostojnost obljub vlade," meni Pahor.

Gre za to, ali dosežemo dogovor o tem, ali bomo imeli hitrejše odpuščanje, a tudi hitrejše zaposlovanje, ali ne, pravi premier. "Ekonomija je sedaj zelo dinamična. Ko pride posel, je treba ljudi zaposliti in tudi primerno plačati. Vendar ta posel ni večen in ko se konča, so ljudje do takrat dovolj dobro zaslužili, da imajo možnost iskati delo in da njihova socialna varnost ni vprašljiva," dodaja.

O nasprotujočih stališčih delodajalcev in sindikatov, ki tudi omenjajo možnost referendumov, Pahor pravi, da je to "diskurz, ki se spodobi za pogajanja med socialnimi partnerji", da pa je pomembno, da pogajanja tečejo. Treba je vedeti, kaj hočemo in kaj je mogoče, je dodal.

Pahor pravi, da ne pričakuje več recesije. Slovenija bo nadaljevala z opuščanjem fiskalnih protikriznih ukrepov in šla v ukrepe za "makrostabilizacijo razmer". "Vlada ta hip ocenjuje, da smo dovolj zunaj nevarnosti za novo recesijo, ker zaenkrat znakov za to na mednarodnih trgih ni, da si lahko privoščimo prve strukturne reforme, ki bodo dolgoročno posegle v našo socialno, gospodarsko, družbeno strukturo in bodo zagotovilo večjo konkurenčnost in tudi večjo socialno kohezivnost," je še dejal Pahor, ki ocenjuje, da je čas za uvajanje teh ukrepov pravi.