Obiskovalce ptujskih term je na parkirišču pozdravil nov avtobus, ki je polepljen s simboli slovenske reprezentance, na njem pa med drugim v angleščini piše Južna Afrika. »Z novim avtobusom se še nisem peljal, je pa lep. Če je od avtobusa odvisno, smo že zmagali,« je novo pridobitev komentiral selektor Matjaž Kek. Nogometaši so dobili tudi novo kolekcijo oblačil za trening, prosti čas in tekme. Barve so nekoliko drugačne, kot so bile do sedaj. Enim so nova oblačila bolj všeč, drugim manj, kakšnega pretiranega navdušenja pa ni bilo čutiti. »Dresi so kar v redu. Lahko bi nam dali malo bolj pravšnje velikosti. Ampak sem prepričan, da bo Čine (ekonom Igor Benčič, op. a.) to uredil. On je fenomen,« se je pošalil Mišo Brečko, ki pravi, da se je očetovstva že povsem privadil in da uživa v tej vlogi.

Podobno kot vedno, ko se je zberejo slovenski reprezentanti, je bilo tudi tokrat nasmejanih obrazov in sproščenih pogovorov precej, a se je zaradi govoric o bojkotu tekme dalo občutiti manjšo napetost, ki pa se je z izjavo igralcev za medije hitro razblinila. »Sem že komaj čakal, da se počasi spet dobimo, kajti kar dolgo se nismo zbrali. Zamenjava okolja kar dobro dene,« je dodal Brečko, medtem ko je selektor Matjaž Kek v svojem znanem, komunikativnem in odprtem slogu debatiral o tem in onem. Dotaknil se je tudi Mirnesa Šišiča (skupaj z Aleksandrom Radosavljevičem je na Ptuj prišel včeraj) in Dejana Kelharja, ki je dobil prvi poziv v reprezentanco in se glede na videno že ujel z novimi soigralci. »Z obrambnimi igralci smo imeli kar nekaj težav, alternative pa so se vedno izkazale kot dobre.

V nekoliko slabšem položaju so nogometaši slovenske lige, ker tri mesece niso odigrali nobene tekme. Krog kandidatov za zadnjo linijo je zagotovo širši. Želimo videti, kako se bo Dejan znašel v tej ekipi,« je Kek povedal o Kelharju, o Šišiču pa dodal: »Gledal sem ga na šestih tekmah. Kaže trend vzpona. Njegova kakovost ni bila nikoli sporna, ko je to kakovost podredil ekipi. Vsi individualni poskusi, da bi kdo štrlel iz te ekipe, pa ne spadajo na reprezentančni zbor. V Grčiji je odigral nekaj zelo težkih tekem na slabih igriščih, tako da je glede fizične pripravljenosti že kar daleč.«
Šišič (utrujenost po tekmi), Zlatko Dedič (mišica) in Marko Šuler (izčrpanost po bolezni in številnih tekmah) so dobili posebni program vadbe, večino je Kek včeraj popeljal na dva treninga. Čeprav tekma s Katarjem kakšnih večjih pretresov verjetno ne more prinesti, je bilo v njegovih besedah mogoče zaznati, da delovne vneme ne manjka.

»Dosti je bilo proslavljanja in govorjenja, sedaj je čas za delo. Kar je bilo, je pozabljeno. Imamo sicer dober temelj, a se je znova potrebno potrjevati,« je dni opoja od zmage nad Rusijo pustil za seboj in se ozrl proti novim izzivom: »Že nekaj časa nismo dobili prijateljske tekme. Nogometaši Katarja so agresivni, hitri, spretni in tehnično dobro podkovani. Ne glede na njihovo mesto na lestvici FIFA, je to pravi test, da vidimo, v kakšnem položaju smo. Nimamo pa dovolj časa za eksperimentiranje. Potrebujemo vzdušje, trening, pripravljalne tekme in druženje.«