Padec tečajev delnic na največji azijski borzi je predvsem posledica krepitve jena v primerjavi z evrom. Vlagatelji so namreč še vedno zaskrbljeni zaradi javnofinančnih težav Grčije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grčija je namreč v velikih javnofinančnih težavah, med vzroki zanje pa ni zgolj svetovna gospodarska kriza, ampak tudi leta slabega upravljanja z javnimi financami in celo načrtnega prikrivanja dejanskih razmer v grških javnih blagajnah pred EU in svetom.

Trgovanje z delnicami na največji ameriški borzi se je v sredo končalo v zelenih številkah. Delniški indeks Dow Jones je trgovanje sklenil pri 10.374,01 točke, kar je za 91,60 točke oz. 0,89 odstotka več kot v torek. Tehnološki indeks Nasdaq pa je pridobil 22,46 točke oz. 1,01 odstotka in se ustavil pri 2235,90 točke.

Cene nafte so se v današnjem elektronskem azijskem trgovanju znižale in se znova spustile pod mejo 80 dolarjev za 159-litrski sod. Analitiki so že pred tem zatrjevali, da je v trenutnih gospodarskih razmerah ceno nafte težko ohranjati nad mejo 80 dolarjev, saj so zaloge črnega zlata še vedno večje od povpraševanja.

Zahodnoteksaška lahka nafta, ki bo dobavljena aprila, se je popoldne po singapurskem času pocenila za 34 centov na 79,66 dolarja za 159-litrski sod.

Severnomorska nafta brent se je v Londonu pocenila za 43 centov na 77,66 dolarja za sod.

Kljub borznemu optimizmu v zadnjih dneh pa številni podatki iz realnega gospodarstva še vedno pričajo o tem, da gospodarsko okrevanje industrijsko razvitih držav še ni vzdržno, zaradi česar se povpraševanje po črnem zlatu še ne krepi kontinuirano.

Ameriški urad za informacije v energetiki je v sredo tako sporočil, da so se zaloge nafte v največjem svetovnem gospodarstvu v minulem tednu zvišale za tri milijone sodov, kar je še en znak presežka ponudbe nad povpraševanjem.