Od uvedbe stečaja Murinih družb so na soboški območni službi zavoda za zaposlovanje kot nadomestilo za primer brezposelnosti nekdanjim delavcem izplačali za dober milijon evrov, na soboški enoti centra za socialno delo pa kot izredno denarno socialno pomoč nekaj več kot 400.000 evrov. Javni jamstveni in preživninski sklad je iz naslova neizplačanih plač, nadomestil za neizrabljeni dopust in odpravnin za 2626 vlog izplačal 5,063 milijona evrov.

Do konca januarja se je na območni službi zavoda za zaposlovanje Murska Sobota prijavilo 2593 nekdanjih delavcev, istočasno pa se jih je v Murinih družbah znova zaposlilo 697. Nekaj jih je našlo službo pri drugih delodajalcih, nekateri so se tudi samozaposlili, pojasnjuje direktorica službe Cvetka Sreš.

Okoli 50 nekdanjih Murinih delavcev se je prijavilo tudi na drugih območnih službah, predvsem na Ptuju in v Mariboru.

Zavarovancem, ki jim je prenehala pogodba o zaposlitvi pri različnih družbah Mure, je zavod izplačal prvo denarno nadomestilo za primer brezposelnosti za oktober 2009 v višini 250.000 evrov, za november 2009 pa so 2480 upravičencem izplačali denarno nadomestilo v skupni višini skoraj 770.300 evrov.

Od takrat na zavodu Murinih delavcev ne obravnavajo ločeno, povprečna višina bruto izplačanega denarnega nadomestila za december na območni službi Murska Sobota je bila 493 evrov, pri čemer vsi upravičenci ne dobijo nadomestila za cel mesec.

Ob govoricah, da v Pomurju primanjkuje šivilj, so na zavodu prepričani, da bodo ob ustreznem sodelovanju s potencialnimi delodajalci gotovo zagotovili potrebno delovno silo na področju tekstilne dejavnosti, pravi Sreševa, dodaja pa, da se delavci, ki so ves čas delali samo pri enem delodajalcu na istem delovnem mestu, v resnici s strahom in bojaznijo odločajo za drugo delo, zato je potrebno več motivacije in svetovanja.

Na centru za socialno delo Murska Sobota so pred oziroma med stečajem prejeli 1.646 vlog za izredno denarno socialno pomoč zaposlenih v Muri. Pozitivno jih je bilo rešenih 1.326 in izplačanih 406.370 evrov.

Kot pojasnjujejo, je bila višina izplačane denarne pomoči različna in odvisna od števila družinskih članov, najnižja pomoč je znašala slabih 227 evrov, najvišja pa slabih 590 evrov. Trenutno za izredno denarno pomoč nekdanjih delavcev Mure mesečno dobivajo vsaj 20 vlog.