Direktor podjetja Klimaexpert Boštjan Žaler pojasnjuje, da so za podjetje Gradis Celje leta 2008 izvajali strojno-instalacijska dela na poslovno-skladiščnem objektu podjetja Von v Škofljici. "Posel smo sprejeli le zato, ker smo vedeli, da je podjetje Von redni plačnik. Posledično smo pričakovali tudi redna plačila od Gradisa Celje, ki je bil na objektu glavni izvajalec. Čeprav je po naših informacijah Von naložbo v celoti pokril, večina njegovih podizvajalcev ni prejela plačil, saj je Gradis Celje zadržal celoten denar," pojasnjuje Žaler.

Po njegovih besedah se je začelo zapletati že med gradnjo objekta, ko je prihajalo do zavlačevanja pri potrjevanju mesečnih obračunov, nepotrjevanja že vgrajenih materialov in slabe organiziranosti gradbišča. Med gradnjo pa so bili izvajalci pod velikim pritiskom glede rokov, da bi se gradnja objekta zaključila še pred zapadlostjo prvih računov. "Le grožnje, da ne bomo predali dokumentacije, če ne bomo prejeli plačil, so nam pomagale, da smo kot edini podizvajalec na objektu uspeli izsiliti asignacijo za vmesno plačilo," razlaga Žaler.

Ker so v Klimaexpertu verjeli v korekten odnos z Gradisom Celje, so med novoletnimi prazniki v letu 2008 pristali na ureditev vsega potrebnega, da je bil objekt do 15. januarja lani pripravljen za tehnični pregled in je bil kot tehnično brezhiben predan investitorju. "Toda od dneva predaje objekta se je ignoriranje in nepripravljenost do končne uskladitve z Gradisom Celje samo še stopnjevala. Tako je Gradis Celje zaračunaval nekakšne stroške gradbišča, zamudnine, čeprav jih ni bilo, in zavračal končni obračun v celoti. Pri tem je bila zavrnitev utemeljena z enim stavkom," pojasnjuje Žaler. Dodaja, da tudi podizvajalci, ki so se uklonili vsem zahtevam Gradisa Celje, četudi neutemeljenim, in so pričakovali, da bodo poplačani vsaj delno, plačil niso prejeli. Zaradi odprtih terjatev je Klimaexpert proti Gradisu Celje vložil tožbo v višini 180 tisoč evrov. Predsednica uprave Gradisa Celje Lidija Žagar, ki je hkrati tudi največja lastnica družbe, je bila za komentar včeraj nedosegljiva.

sebastjan.morozov@dnevnik.si