Če bo Evropski parlament sporazum zavrnil, kar je prejšnji teden predlagal tudi parlamentarni odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), bo to prvič v zgodovini, da bo ta evropska institucija prekinila mednarodno pogodbo.

Tudi v tem primeru naj bi prenos bančnih podatkov v praksi še vedno potekal, in sicer preko Nizozemske na podlagi njenega bilateralnega sporazuma z ZDA.

Evropske poslance v zvezi z omenjenim sporazumom najbolj skrbi, da se podatki o bančnih računih in finančnih transakcijah državljanov EU pretakajo v ZDA brez kakršnega koli nadzora. Problematično je tudi, da lahko ZDA podatke posredujejo naprej tretjim državam in da ZDA lahko omenjene podatke v skladu s svojo zakonodajo hranijo do 90 let, medtem ko je v EU ta rok pet let.

Začasni sporazum Swift je začel veljati 1. februarja in se izteče konec oktobra. Države članice EU so sporazum podprle konec novembra lani, tik pred uveljavitvijo Lizbonske pogodbe, ki daje parlamentu več pristojnosti na tem področju. Tudi to je razlog za veliko vroče krvi v Evropskem parlamentu na račun tega sporazuma.