"Podatke o poslovanju za preteklo leto bomo po potrditvi v nadzornem svetu v prihodnjih mesecih objavili v letnem poročilu, pred tem jih ne razkrivamo," je bil kratek Kordež, ko smo pri njem želeli preveriti informacije. Tako ni znano, ali je Skupina Merkur lani sploh poslovala z dobičkom in kakšen je bil.

Zaradi strmega padca prodaje so morali v Skupini Merkur, ki je prek družbe Merfin v večinski lasti njenih menedžerjev, lani opazneje zmanjšati tudi število zaposlenih. Teh je bilo konec minulega leta le še 4829 oziroma 279 manj kot leto prej. Število zaposlenih v Skupini Merkur se je tako lani zmanjšalo prvič po letu 2001 in za največ v zgodovini poslovanja družbe.

Včeraj se je tudi iztekel rok, do katerega bi moral Merkur Novi Ljubljanski banki (NLB) vrniti še preostalih 30 milijonov evrov posojila, za katerega je zastavil 55-odstotni delež Big Banga. Ali so posojilo vrnili, nam Kordež ni želel pojasniti. Sporočil je le, da podrobnosti o njihovem poslovanju, vključno s posojili, ne razkrivajo. Kot smo razkrili v Dnevniku, je Merkur pri NLB med predlanskimi novoletnimi prazniki uspel dobiti 40-milijonsko posojilo, za katero je zastavil Big Bang. Pogodba z NLB je predvidevala, da bi moral Merkur prvih pet milijonov evrov posojila vrniti že sredi minulega leta, drugi identičen obrok pa je zapadel dan pred lanskim božičem. Po trditvah naših virov je sicer Merkur večino pridobljenega posojila nakazal Merfinu v lasti Merkujevih menedžerjev, ki je s posojilom nato poplačal svoje obveznosti do NLB.