Vodenja nadzornega odbora naj bi od Branka Kelemine po predlogu prevzel Marko Mavec, sicer direktor velenjskega Inštituta za ekološke raziskave ERICo.

Urad za preprečevanje korupcije je že novembra lani odločil, da je funkcija poslanke v evropskem parlamentu in predsednice upravnega odbora sklada NEK nezdružljiva, zato je Jordan-Cizljevo pozval, naj z ene ali druge funkcije odstopi. Rok za odločitev evropske poslanke je potekel 25. decembra lani in ker poziva protikorupcijske komisije ni upoštevala, je komisija po zakonu od pristojnega organa, to je državnega zbora, zahtevala njeno razrešitev. Spomnimo, da je Jordan-Cizljeva, sicer ena vidnejših članic opozicijske SDS, protikorupcijski komisiji očitala zlorabo položaja. Po njenem mnenju je komisija pod vodstvom Draga Kosa izdala sklep, za katerega ni bila pristojna, "ni upoštevala dejstev v celoti, ampak le arbitrarno", hkrati pa je ocenila, da komisija deluje zgolj politično.

Vodstvo sklada za razgradnjo NEK se je v minulem letu znašlo pod plazom kritik zaradi slabega poslovanja. Leto 2008 je sklad namreč zaključil s kar 11,83-odstotnim padcem tržne donosnosti celotnega portfelja, poleg posledic finančne krize pa naj bi bile v ozadju tudi nesmotrne naložbe v nekatere vrednostne papirje oziroma vse bolj tvegana naložbena politika, čeprav zakonodaja od sklada zahteva vlaganja v prvovrstne naložbe. Z zadevo se na poziv Policijske uprave Krško zdaj ukvarja računsko sodišče.

Poleg Mavca so v nov nadzorni odbor sklada predlagani še Matjaž Engel, Sanja Goranovič, Bojan Horvat, Maksimiljan Lavrinc, Anton Mustar, Andreja Peršič, Franc Props, Miran Stanko, Igor Šalamun in Nataša Šterban Bezjak. Zadnjo besedo pri imenovanju bo imel državni zbor.

katja.svensek@dnevnik.si