Kot so danes še sporočili iz podjetja Lumar IG, sicer tudi nosilca naslova zlata gazela 2009, pridobitev certifikata zanje pomeni predvsem tudi uradno potrditev, da pasivne hiše Lumar izpolnjujejo mednarodne standarde pasivne gradnje. Lumar se je tako pridružil družbi redkih evropskih proizvajalcev montažnih hiš s certifikatom za pasivno gradnjo.

Za pridobitev certifikata je bila potrebna celostna analiza pasivnega sistema gradnje, ob preverjanju ustreznosti samega konstrukcijskega sistema Lumar Pasiv so analizirali tudi vse izvedbene detajle.

"Pri gradnji pasivnih hiš je poleg ustrezno izoliranih konstrukcijskih elementov ključnega pomena izvedba detajlov brez toplotnih mostov," razlaga direktor podjetja Milan Lukič in dodaja, da so za pridobitev certifikata morali na inštitut posredovati vse izvedbene detajle, da so jih natančno preučili in izračunali morebitno vrednost toplotnih mostov.

Passivhaus Institut je leta 1996 ustanovil Wolfgang Feist kot neodvisni raziskovalni inštitut. Danes je Passivhaus Institut vodilni inštitut za raziskave in razvoj pasivne ter nizko energijske gradnje. Zaposlujejo fizike, matematike ter inženirje, ki raziskujejo in vodijo razvoj za visoko učinkovito porabo energije.

Inštitut je razvil tudi programsko opremo Passivhaus Projektierungs Paket, ki danes velja kot osnova za projektiranje pasivnih hiš in doseganje energetskih standardov pri gradnji pasivnih hiš.