Po podatkih iz delniške knjige je Dolamičeva ciprska družba Spalting Investment Limited 24,3-odstotni paket Puhovih delnic v začetku tedna kupila od podjetja Santajana, ki je uradno v lasti istoimenskega podjetja z britanskih Deviških otokov. Že konec decembra smo v Dnevniku poročali, da podjetje, katerega pravi lastniki so bili bržčas znani le upravi Puha, išče kupce za delnice, ki jih je predlani odkupilo od družb iz kroga Probanke in Avtotehne. Posel vsaj za nekaj časa pomeni tudi konec morebitnih upov menedžerjev Puha s Tadejem Jeršičem na čelu o odkupu družbe. To možnost so Puhovi vodilni javno večkrat zanikali, čeprav so še pred tremi skupaj ustanovili podjetje, ki so ga pred časom izbrisali iz registra.

Novi lastnik četrtine Puha Boris Dolamič je najbolj znan kot lastnik GPG, ki ga je prek svojega ciprskega podjetja pred skoraj tremi leti za 9,6 milijona evrov odkupil od pidovskega mogotca Igorja Laha. Dolamič prek družbe Spalting Investments Limited obvladuje tudi podjetji GPG Inženiring in GPG Kipkop. GPG je v letu 2008 ustvaril 67,5 milijona evrov prihodkov in 294.000 evrov dobička ob skoraj 79-odstotnem deležu dolgov v financiranju.

Koliko je Dolamič odštel za delnice Puha, ki je po prihodkih za več kot sedemkrat manjši od GPG, nam včeraj ni uspelo izvedeti, saj nam Dolamiča ni uspelo priklicati. Po neuradnih informacijah pa je bil nakup vreden okoli dva milijona evrov, pri čemer naj bi se Santajana o prodaji pogovarjala tudi s celjskim Nivojem. S tem denarjem bo Santajana, ki jo uradno vodi Franc Kosi (oseba z enakim imenom je predsedovala tudi zadnji skupščini Puha), lahko poplačala 1,5-milijonsko posojilo, ki ga je predlani pri eni izmed bank dobila za nakup Puhovih delnic, čeprav je imela le 7500 evrov kapitala. Boj za lastniško obvladovanje Puha se tako očitno začenja znova. Čeprav je največji lastnik te družbe še vedno država, je ta javno že napovedala prodajo njenega 40-odstotnega deleža. Za obvladovanje Puha bo tako ključen 22-odstotni paket delnic, ki je v lasti Avtoservisa Svetličič iz Idrije. Čeprav bi Dolamič v primeru odkupa tega deleža moral objaviti ponudbo za prevzem Puha, bi se s tem zelo verjetno avtomatično znižala prodajna vrednost delnic v lasti države. Ta bi namreč v družbi, ki je pred leti izgubila državno koncesijo za urejanje voda, kljub temu pa še vedno opravlja veliko poslov za državno direkcijo za ceste in lokalne skupnosti, ostala lastniško "zaklenjena".

primoz.cirman@dnevnik.si