Kot je dejal Križanič, ki se trenutno skupaj s predsednikom države Danilom Türkom in močno gospodarsko delegacijo mudi na obisku v Kuvajtu, se mora Nova Ljubljanska banka (NLB) glede na razmere na trgu kapitalsko okrepiti. Raje bi šli v dokapitalizacijo NLB skupaj z KBC, če ne, je pa država pripravljena banko dokapitalizirati tudi sama, je dejal.

Zdaj vlada torej čaka na poziv uprave banke, zatem pa bo stekel postopek priglasitve dokapitalizacije pri Evropski komisiji, je povedal finančni minister. V primeru sodelovanja KBC kot velike lastnice namreč priglasitev ne bi bila potrebna, saj bi bilo jasno, da gre za zasebno investicijo.

Dokapitalizacija NLB, v okviru katere naj bi izdali nove prednostne delnice v vrednosti do 250 milijonov evrov, bi se morala v skladu s sklepi nadzornikov začeti že 28. decembra lani. Vendar pa se oba glavna delničarja nista uspeli pravočasno dogovoriti o izvedbi postopka do konca leta 2009, je prestavitev dokapitalizacije na letošnje prvo četrtletje takrat pojasnil Križanič. Država ima v lasti 33,1 odstotka delnic NLB, KBC pa 30,6 odstotka.

Vlada je po Križaničevih besedah šla pri tem belgijski bančno-zavarovaniški skupini precej na roko. Vendar se KBC za dokapitalizacijo ni odločila, ker se Slovenija ni zavezala, da bo v primeru odprodaje dokapitalizacijskih delnic te od KBC odkupila. Zato je dokapitalizacija padla v vodo, je danes poudaril minister.

V KBC tedaj o morebitnem (ne)sodelovanju pri dokapitalizaciji NLB sicer še niso rekli zadnje besede in Križanič je danes še napovedal, da se bo na sestanku o tej temi s predstavniki KBC pogovarjal prihodnji ponedeljek. Ob tem je napovedal, da se dokapitalizacijski kapital za NLB glede na merilo za izražanje moči šteje v standardu Tier 1, ki se šteje kot najbolj kakovosten.

Iz KBC so danes za STA sporočili, da glede dokapitalizacije NLB čakajo na odločitev Slovenije, za morebitno udeležbo pri dokapitalizaciji pa se bodo odločili glede ne pogoje.