Ker je ministrstvo, ki ga vodi Karl Erjavec, te pogodbe že lani v nasprotju s slovensko zakonodajo o javnem naročanju in javno-zasebnih partnerstvih podaljšalo brez javnega razpisa, bi to lahko pomenilo novo državno "pomoč" njenim koncesionarjem. Ti bodo lahko namreč dela za državo opravljali tudi v prihodnjih mesecih, čeprav celo na ministrstvu priznavajo, da so pogodbena razmerja z njimi že od začetka leta 2007, ko je začel veljati nov zakon o javnem naročanju, nezakonita. Kot smo že poročali, namerava država v prihodnjem letu iz proračuna za urejanje voda nameniti skoraj 32 milijonov evrov.

"Ravnali bomo skladno z uredbama o načinu opravljanja državnih gospodarskih javnih služb (GJS) in koncesiji za opravljanje obveznih državnih GJS na področju urejanja voda," so nam na ministrstvu odgovorili na vprašanje, kako bodo podelili koncesije za urejanje voda v prihodnjem letu. Uredbi obstoječim koncesionarjem omogočata, da delo za državo opravljajo še največ leto dni po izteku pogodbe, torej do konca leta 2010. Pri tem velja opozoriti, da so na ministrstvu omenjeni uredbi, na kateri se po novem sklicujejo, še pred meseci označili za "v celoti neskladni s pravom EU in slovenskim pravom v delu, kjer urejata javna naročila in koncesije". To je ministrstvo zapisalo v predlogu nove uredbe, na podlagi katere bi ministrstvo koncesije podeljevalo z javnimi razpisi. Pri tem naj bi se pripravljalci uredbe po naših informacijah oprli na pravno mnenje - za okoljsko ministrstvo naj bi ga izdelal Inštitut za javno upravo, ki ga vodi Rajko Pirnat.

Čeprav je Erjavčevo ministrstvo besedilo predlagane uredbe javno objavilo že v začetku septembra, kar pomeni, da ga je bržčas začelo pisati v začetku leta, pa so nam včeraj od tam sporočili, da "je nova uredba v pripravi". Če bi vlada omenjeno uredbo sprejela, bi lahko ministrstvo z javnimi razpisi koncesionarje izbralo že za prihodnje leto, pri tem pa bi lahko na novo ovrednotilo kakovost dela obstoječih koncesionarjev in ceno storitev, ki jih ti zaračunajo državi.

primoz.cirman@dnevnik.si