Ta bo po novem znašal 0,66 evra na kilovat obračunske moči na mesec, kar je skoraj dvakrat več kot lani. Povprečno gospodinjstvo bo tako za spodbujanje električne energijo namesto 1,41 evra plačevalo 2,7 evra na mesec, torej 1,29 evra neto oziroma 1,55 evrov bruto več. Končni povprečni znesek na računu za elektriko bo tako s 44,5 evra zrasel na več kot 46 evrov - seveda le v primeru, če se prihodnje leto ne bo zvišala tudi cena same električne energije, kar je glede na dogajanja na trgih malo verjetno.

Zakaj bo vlada manj kot leto dni po uvedbi dvignila "davek" na obnovljive vire? Ministrstvo za gospodarstvo je v obrazložitvi predloga sklepa zapisalo, da je "za podporo obnovljivim virom v letu 2010 treba zbrati več sredstev kot v letu 2009, ker je z novembrom začel veljati tarifni del novih uredb o podporah, ki je veliko bolj stimulativen od prejšnjega". Povedano preprosteje, to pomeni, da je državi zaradi prevelikega povpraševanja po subvencioniranju naložb v obnovljive vire, pri čemer prednjačijo sončne elektrarne in bioplin, za ta namen zmanjkalo denarja. Država je namreč od lastnikov sončnih, vetrnih in malih hidroelektrarn ter drugih "čistih" proizvodnih virov odgovorna odkupovati električno energijo po vnaprej določeni ceni, ki krepko presega tržno. Tako je pri sončni energiji celo za desetkrat višja.

Če se bo torej na računu Borzenovega centra za podpore obnovljivim virom do konca leta nabralo okoli 40 milijonov evrov, bo država za subvencioniranje vseh lastnikov, ki so po odločitvi agencije za energijo upravičeni do državne subvencije, v prihodnjem letu po uradnih ocenah potrebovala skoraj 91 milijonov evrov. Ta številka je bila po prvotnih izračunih, ki so jih opravili na Borzenu in agenciji, po naših informacijah še za 13 milijonov evrov višja.

Iz predloga vladnega sklepa je mogoče razbrati, da naj bi odjemalci električne energije s plačevanjem prispevka za obnovljive vire prihodnje leto zbrali "le" 70 milijonov evrov. Vlada je namreč oceno prvotno predvidenih sredstev znižala tudi s presežkom, ki se je v shemi subvencioniranja obnovljivih virov nabral letos. Ker te rezerve prihodnje leto zelo verjetno ne bo, bo vlada prispevek za subvencioniranje proizvodnje iz obnovljivih virov energije bržčas znova dvignila že čez leto dni.

"Tega ne izključujem," je včeraj za Dnevnik dejal vodja direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač. "Ob tem pa lahko zatrdim, da novih dvigov omenjenega prispevka prihodnje leto ne bo," je dodal Kopač. Na vprašanje, ali je pravično, da vlaganja v obnovljive vire energije, za katera se praviloma ne odločajo najšibkejši družbeni sloji, sofinancirajo vsi odjemalci električne energije, pa je Kopač odgovoril, da "so med vlagatelji v obnovljive vire, ki jih vsi skupaj sofinanciramo, tudi kmetje, ki imajo bioplinske elektrarne, in mnogi drugi". "Brez vlaganj ne bomo nikoli dosegli 25-odstotnega deleža obnovljivih virov v končni porabi energije, h kateremu nas zavezuje EU," je še pojasnil Kopač.