S poslom za izdelavo laserskih kartic se bo ukvarjala tudi mednarodna revizijska hiša PricewaterhouseCoopers. Na včerajšnji skupščini, ki bo verjetno še poglobila spor med Nijazom Hastorjem (s skupino povezanih oseb obvladuje 45-odstotni lastniški delež Preventa Globala) in Jankom Zakeršnikom (52-odstotnim lastnikom Preventa Globala), je slednjemu z nasprotnim predlogom namreč uspelo razširiti prvotni predlog o izvedbi posebne revizije. Tako PricewaterhouseCoopers ne bo preveril le poslov med Preventom Globalom in Hastorjevim nemškim podjetjem Prevent Dev, prek katerega poteka dobava sedežnih prevlek avtomobilski industriji, ampak tudi lastninjenje Preventa Deva.

Ko je bilo to podjetje v 90. letih ustanovljeno, je imel Prevent Global v njem 80-odsotni lastniški delež, Hastor pa 20-odsotnega. Zadnji, 16-odstotni lastniški delež Preventa Deva je Prevent Global Hastorju prodal konec leta 2007, ko ga je vodil Jože Kozmus. Številne sume in vprašanja sproža dejstvo, da Prevent Global nikoli ni knjižil investicij v Preventu Devu kot naložbo, čeprav je Prevent Dev leta 2007 ustvaril 370 milijonov evrov prihodkov od prodaje. Poleg tega je do odprodaj družbeniških deležev v Preventu Devu prišlo tako, da ni natančno znano, koliko je Prevent Global od teh sploh iztržil.

Predmet posebne revizije bodo tudi gradbeniška dejavnost Preventa Globala, ki je družbi menda prinesla še večji manko sredstev kot laserske kartice, poslovanje z letalsko družbo Syrian (v njej je bil Prevent solastnik), posli v zvezi s hčerinskim podjetjem Prevent Pur, ki je končal v stečajnem postopku, in financiranje rokometnega kluba Prevent Slovenj Gradec. Odvetnik Jure Levovnik iz odvetniške pisarne Jadek & Pensa, ki je na skupščini zastopal Hastorjeve interese, je napovedal izpodbojno tožbo na sprejetje te skupščinske odločitve.

Po sklicu skupščine sta Hastor in Prevent Halog, v katerem ima Hastor s skupino podjetij večinski delež, zahtevala razširitev posebne revizije še na nekatere posle. Zakeršnik temu včeraj ni nasprotoval. To pomeni, da bo PricewaterhouseCoopers preveril tudi posle med Preventom Globalom in Zakeršnikovimi podjetji, ki so bili sklenjeni po lanskem avgustu, ko je Zakeršnik pridobil večinski lastniški delež Preventa Globala. Revizorji bodo pregledali tudi posle, na podlagi katerih se je Preventu Globalu v letošnjem letu povečala zadolženost, in zakaj je Prevent prenehal neposredno poslovati z Mercedesom in Johnson Controlsom ter posledično, zakaj je prešel na dodelavne posle.