"Košarkarski zvezi Slovenije bi se rad zahvalil za to veliko priložnost. Zavedam se, da je vodenje tako uspešne reprezentance velika odgovornost. Pričakujejo, da bomo nadaljevali v ritmu, ki sta ga postavila moja predhodnika Aleš Pipan in Jure Zdovc. Čutim se sposobnega, da reprezentanco popeljem do visoke uvrstitve na svetovnem prvenstvu v Turčiji, bo pa to odvisno tudi od tega, v kakšnem številu se bodo igralci odzvali. Sedaj je pravi trenutek, da moštvo naredi nekaj velikega tudi na največjem košarkarskem tekmovanju in prepričan sem, da bomo uspešni," so bile prve besede novega selektorja.

Bečirovič je kot trener največje uspehe doživel na klopi Heliosa in ukrajinskega Azovmaša. V sezoni 2006/07 je z Domžalčani osvojil slovensko državno prvenstvo in pokalno tekmovanje, nato pa se je preselil na klop Uniona Olimpije, kjer je zdržal le pol sezone. Januarja leta 2008 je odšel v Ukrajino k Azovmašu, kjer se je veselil prvenstvene in pokalne lovorike. Na začetku letošnje sezone se je preselil v Belgijo, kjer je prevzel tamkajšnjega prvoligaša Oostende. Vodil je tudi reprezentanci do 20 in 18 let, s slednjo pa je na evropskem prvenstvu leta 2002 osvojil srebrno kolajno.

"Moj cilj je zadržati jedro igralcev, ki so nastopili na evropskem prvenstvu, in priključiti kakšen nov obraz. Cilji bodo visoki. Če smo na Poljskem naredili korak naprej in končno prišli v tako želeni polfinale, bo nekaj podobnega cilj tudi na svetovnem prvenstvu. V skupini računam na drugo mesto, nato pa preko osmine finala preboj med osem najboljših reprezentanc, kjer bomo iskali svojo priložnost," je dejal Bečirovič, ki meni, da igralcem ni pomembno, kdo je selektor: "Ni jim pomembno, želijo samo igrati in se družiti. Po uspehu na EP bodo imeli vsi velik motiv in prepričan sem, da se bo večina odzvala mojemu vabilu. Na SP bo potovalo 12 najboljših igralcev, med katerimi si želim tudi Sašo Vujačiča."

Ena od glavnih nalog Bečiroviča bo tudi sestava strokovnega štaba, ki se je bo lotil v prihodnjih dneh: "Z nobenim se še nisem pogovarjal, saj sem bil šele potrjen kot selektor in ne bi bilo korektno, da se menim vnaprej. Zahtevne naloge se bom lotil v kratkem. Navezal bom stik s potencialnimi kandidati, med katerimi bi si želel tudi nekaj tistih, ki so delovali že pod vodstvom Jureta Zdovca."

Z imenovanjem Memija Bečiroviča za selektorja je bil zadovoljen tudi predsednik KZS Dušan Šešok. Izrazil je navdušenje nad načinom vodenja, ki ga je strateg iz Slovenske Bistrice prikazal na klopi Heliosa. "Bečirovič je trener v zreli dobi z dolgoletno kariero. S Heliosom je leta 2007 osvojil naslov državnega in pokalnega prvaka. Ogledal sem si kar nekaj takratnih tekem in bil navdušen, saj so igralci na parketu dali 20 do 30 odstotkov več, kot so bili v tistem trenutku realno sposobni. Tudi kemija znotraj moštva je bila odlična. To je le nekaj glavnih argumentov, zakaj smo se odločili za njegove usluge. Memi je bil kandidat za selektorja že pred EP na Poljskem, a smo se nato odločili za Zdovca," je povedal Šešok in dodal: "Po imenih imamo strašno reprezentanco. Če bomo uspeli zbrati vse igralce, se nam na SP v Turčiji ni potrebno bati nikogar. Veliko priznanje je bilo tudi to, da smo na žrebu za najmočnejši košarkarski turnir bili v drugem bobnu, kar pomeni, da v svetu spadamo nekje na 5. do 8. mesto."