Že konec decembra lani je MBT namreč imel več obveznosti kot premoženja, letos pa so se razmere še dodatno zaostrile. Od začetka leta do konca avgusta letos je ustvaril 2,1 milijona evrov izgube, negativni kapital se je povzpel na 2,5 milijona evrov, neplačanih in že zapadlih obveznosti do dobaviteljev je bilo več kot sedem milijonov evrov, od konca avgusta do izteka letošnjega leta pa mu zapade za več kot 27,9 milijona evrov kratkoročnih bančnih posojil. Če upravi, ki jo vodi Viktor Lednik, teh posojil ne bo uspelo reprogramirati, obstaja tveganje, da družba ne bo sposobna poplačati niti svojih finančnih niti poslovnih obveznosti, v letnem poročilu opozarja pooblaščena revizorka Barbara Nose iz družbe Constantia Plus.

Prav revizija letnega poročila MTB je tudi ključni razlog za njegovo pozno objavo. Ker je revizorka ocenila, da računovodski izkazi niso resničen in pošten prikaz finančnega stanja podjetja in ker je pri reviziji odkrila številne nepravilnosti, je namreč izdala odklonilno mnenje. Zato je morala uprava znova pripraviti računovodske izkaze ter popraviti številne nepravilnosti.

V popravljenih bilancah so se dolgoročne poslovne terjatve z nič povečale na 11,9 milijona evrov, zaloge so se znižale za 15 milijonov evrov, dolgoročne finančne obveznosti so se povečale za 19,2 milijona evrov, zunajbilančne obveznosti so zrasle za 54 milijonov evrov... Namesto z 1,28 milijona evrov dobička (po prvotnih bilancah) pa je MTB leto 2008 končal z 2,2 milijona evrov čiste izgube. Ta bi bila znatno večja, če se vrednost zalog lani ne bi povečala za 9,8 milijona evrov, kar je pozitivno vplivalo na celotne prihodke in posledično ublažilo izgubo.

Vendar pa, kot opozarja revizorka, tudi v popravljenem letnem poročilu uprava MTB ni razkrila ukrepov, s katerimi bodo odpravili insolventnost. Ali so se z bankami že dogovorili o reprogramu posojil in kakšne ukrepe za odpravo insolventnosti so sprejeli, smo želeli preveriti tudi na MTB, vendar nam po več dneh na naša vprašanja niso uspeli odgovoriti.

Pri pripravi letnega poročila za leto 2008 so v MTB odkrili tudi številne "pomembne napake", ki so opazneje vplivale na računovodske izkaze za leto 2007. Tako so bili prihodki MTB leta 2007 nižji za 1,7 milijona evrov, namesto izkazanega dobička v višini 1,4 milijona evrov pa je MTB posloval s 353.000 evri izgube. Revizorka med drugim opozarja tudi na zaloge nepremičnin namenjenih prodaji. Te so namreč pri 54,6 milijona evrov predstavljale več kot polovico vseh sredstev, zaradi stagnirajočega trga nepremičnin pa je njihova tržna vrednost negotova.

MTB so v finančne težave spravili predvsem številni projekti, ki jih je financiral večinoma z dolžniškimi viri. Njegova gradbišča so se v minulih letih namreč razširila tako rekoč po vsem Mariboru, aktiven pa je bil tudi pri nekaterih največjih projektih občine - ki jo vodi župan Franc Kangler - in njenih občinskih zavodov (lutkovno gledališče, farmacevtska tovarna Marifarm, univerzijada...). Dodatno je k finančnemu dolgu dobrih desetih milijonov evrov prispeval tudi nakup družbe Schop, s katerim je MTB postal večinski lastnik Gradbenega podjetja Ptuj.

Po javno dostopnih podatkih je do MTB najbolj izpostavljena Skupina Nova KBM (matična družba in KBM Leasing), ki jo vodi Matjaž Kovačič, med večjimi posojilodajalkami pa sta po zadnjih podatkih tudi SKB in LHB Frankfurt (članica skupine NLB). Konec minulega leta je imel MTB za kar 63 milijonov evrov finančnih obveznosti, kratkoročnih poslovnih obveznosti pa je bilo za 27,6 milijona evrov.

matjaz.polanic@dnevnik.si

tomaz.klipsteter@dnevnik.si