Odstop Majcna je že nekaj časa zahteval Nijaz Hastor, ki s skupino podjetij obvladuje 45-odsotni lastniški delež Preventa Globala. Pozivu k odstopu Majcna so se v ponedeljek pridružili tudi zaposleni.

Bilič je obenem pojasnil, da bodo do petka do 12. ure opravili poizvedbo za nove člane uprave, saj po statutu z odstopom Majcna mandat preneha tudi drugemu članu uprave Dušanu Zakeršniku.

"Fizično in drugače sem onemogočen, da vodim družbo. S silo in grožnjami se me želi prisiliti, da opustim določena ravnanja, ki so po moje dobro družbe za preprečitev velike škode, ki bo nastala," je za STA ob robu seje nadzornikov pojasnil Majcen. Kot je poudaril, njegova prizadevanja niso zalegla in tako ugotavlja, da ne more niti ne želi prevzemati odgovornosti neke družbe, kamor ne more niti fizično vstopiti.

"Nekdo, ki hoče imeti transparentno poslovanje, tako ogroža sedanji model izčrpavanja družbe, zato mora v najkrajšem času iti," je izpostavil Majcen. Njegova želja ob umiku je, da se vsaj obljubljenih 880 delovnih mest v avtomobilskem programu zadrži in da se s pomočjo Prevent DEV pristopi k izvajanju sanacijskega programa v smislu razreševanja problema dolga Prevent Globala.

Na vprašanje, kaj Majcnov odstop pomeni za nemškega partnerja Prevent DEV, je Bilič odgovoril, da je o tem prezgodaj govoriti in da sta za vsako sodelovaje potrebna dva.

Odločitev o odstopu je Bilič pozdravil v smislu, da je bila v danih razmerah nujna, racionalna in potrebna. "Obžalujem pa, ker je bil Majcen predsednik uprave z zelo poštenimi in dobrimi namerami," je dodal.

Z razpletom dogodkov je zadovoljen predsednik sindikata v podjetju Vlado Zorman. "Za zaposlene to pomeni neko prihodnost, lažje bodo sedli za stroje in tako zagotovili, da končni kupec ne bo ogrožen," je STA poudaril Zorman in dodal, da je pomembno, da se dialog med podjetjema Prevent Global in Prevent DEV nadaljuje. "Odločitev je bila sprejeta tik pred 12. uro," meni Zorman, saj bi v primeru, da ne bi prišlo do zamenjave uprave, delavci zagotovo ponovno stali in s tem ogrozili dobavo končnemu kupcu, Volkswagnu.

Nadzorniki so, kot je pojasnil Bilič, ocenili, da v primeru, da ne bi bilo mogoče uresničevati namenov in ciljev družbe, bi bila likvidacija najprimernejša rešitev. "Drži pa, da niso izpolnjeni pravni pogoji za likvidacijo," je izpostavil.

Nadzorni svet se je seznanil tudi s problematiko insolventnosti. Kot je pojasnil Bilič, je stanje nespremenjeno, dramatično in problematično. "Upamo, da bomo v nadaljnjem sodelovanju z družbo Prevent DEV dosegli takšen obseg dela, da bo mogoče reševati vprašanje insolventnosti," je poudaril prvi nadzornik.

Ponovno je pojasnil, da obstojajo zapadle in neporavnane obveznosti, finančni dolg do bank. "Možnost stečaja je neposredna in resna in vsaj že kaki dve leti predvidljiva. Že leta se zmanjšuje obseg prihodkov celotne skupine Prevent Global. Dolg znaša blizu 60 milijonov evrov, nekaj pa bo zapadlo še letos in v prihodnjih letih," je opozoril Bilič.

O tem, kaj se bo zgodilo z delovnimi mesti, je Bilič pojasnil, da je Prevent DEV pravi naslov za odgovor, kolikšno potrebo po proizvodnji bo ohranjal v Sloveniji.

Majcen je ob tem še pojasnil, da je očitno dreznil nekam, kamor ne bi smel. "Na žalost so bili nekateri zlorabljeni, tu mislim predvsem na naše šivilje in zaposlene. Nimam dobrega občutka za nadaljnjo prihodnost in razvoj Prevent Globala," je dejal Majcen.

Pojasnil je tudi, da je v zadnjih petih letih Prevent Global od 500 milijonov evrov prodaje padel na 143 milijonov evrov v 2008. "Dve tretjini prodaje smo izgubili, in sicer zato, ker je bilo okoli 30 odstotkov programa odseljenega iz Slovenije in zaradi odvzema dobičkonosnih poslov, ki smo jih prej opravljali za celotno skupino in jih je sedaj prevzel Prevent DEV," je dejal.

V družbi je po prepričanju Majcna še cel kup zadev, ki jasno govorijo, da so bile opravljene določene naložbe in aktivnosti, ki niso le oškodovale družbo, pač pa je šlo že za čisto pranje denarja, goljufije in zlorabe položaja. Vse z namenom pridobitve premoženjske koristi. "Tipičen primer so laserske kartice, samo tu smo izgubili z obrestmi vred 32 milijonov evrov," je izpostavil.

Majcen je vodenje slovenjgraškega koncerna prevzel 5. januarja letos, potem ko se je nadzorni svet z dotedanjim predsednikom uprave Borutom Mehom dogovoril za sporazumno prenehanje mandata. Hkrati z Majcnom je bil kot član uprave imenovan Dušan Zakeršnik, sicer sin največjega lastnika Janka Zakeršnika. Slednji ima v lasti 52 odstotkov Prevent Globala.

Drugi največji lastnik je Nijaz Hastor, ki lastniško obvladuje 45 odstotkov Prevent Globala, medtem ko so poslovne niti povsem v njegovih rokah. Je namreč lastnik podjetja Prevent DEV, ki je edini kupec avtomobilskih sedežnih prevlek, sešitih v slovenskih avtomobilskih družbah Prevent Globala. Prevent DEV te sedežne prevleke prodaja nemškemu Volkswagnu.

Zakeršnik je lani postal večinski lastnik Prevent Globala, kar naj ne bi nameraval ostati dolgo, saj je delež nameraval prodati. To se ni zgodilo, nesoglasja z drugim največjim lastnikom pa se se zaostrovala v letošnjem letu in vrhunec dosegla v zadnjih petih mesecih, ko je Prevent DEV nadaljnje sodelovanje s Prevent Globalom pogojeval z zamenjavo uprave.

To so že pred časom zahtevali tudi izvršni direktorji in direktorji hčerinskih družb, z zadnjimi množičnimi protestnimi aktivnostmi v začetku tega tedna pa tudi ostali delavci. Zadnja ponudba Prevent DEV, ki naj bi bila še vedno aktualna, je, da lahko v prihodnje zagotovi delo za okoli 880 delavcev od skupno 1300, kolikor je zdaj zaposlenih v avtomobilskih podjetjih Prevent Globala.