Policijska uprava Krško je konec septembra namreč poslala računskemu sodišču pod vodstvom Igorja Šoltesa pobudo za revizijo smotrnosti poslovanja sklada JEK, saj je pri zbiranju obvestil ugotovila, da je sklad JEK leta 2008 kupoval delnice tudi neselektivno. Policija v pobudi navaja obveznice Darsa, delnice Elektra Celje, Elektra Primorske, Elektra Ljubljane in Elektra Maribor, delnice Luke Koper, investicijske kupone MP DZU, obveznice Skupine Poteza, obveznice Cimosa, delnice Telekoma Slovenije, delnice Zavarovalnice Triglav in obveznice Factor banke, katerih lastnik je sklad.

Drugih podrobnosti iz zbiranja obvestil krška policija ne navaja. Je pa razbrati, da se je policija lotila zbiranja obvestil zaradi poročanja medijev, da je sklad zaradi napačnih vlaganj v vrednostne papirje izgubil okoli 30 milijonov evrov vrednosti. Znesek pa naj bi bil, kot navajajo, "po določenih informacijah še enkrat višji".

Sklad JEK je lani, kot je znano, prvič doživel 11,83-odstotni padec tržne donosnosti celotnega portfelja, v ozadju česar naj bi bile tudi nesmotrne naložbe v nekatere vrednostne papirje oziroma vse bolj tvegana naložbena politika, čeprav zakonodaja od sklada zahteva vlaganja v prvovrstne naložbe.

barbara.hren@dnevnik.si