To je po včerajšnji seji nadzornega sveta Gen Energije za Dnevnik potrdil njen direktor Martin Novšak. "Že večkrat sem poudaril, da smo pri dobrih projektih načelno vedno pripravljeni sodelovati. Seveda pa moramo pri izpostavljenosti paziti, da ne bi prešli meje, ki nam še zagotavlja varnost jedrske elektrarne," je dejal Novšak. Gen Energija bo tako holdingu, ki je njeno sodelovanje pri financiranju 1,1 milijarde evrov vrednega bloka 6 predvidel tudi v investicijskem načrtu, po naših informacijah ponudila dve različici sodelovanja.

Po prvi, že omenjeni, bi HSE posojilo zavaroval z ustrezno velikim deležem v HESS. Holding je sicer 85-odstotni lastnik družbe, ki jo Gen Energija že več mesecev želi odkupiti, slovenskemu lastniku jedrske elektrarne pa do polovičnega deleža v HESS manjka še 35 odstotkov. Po drugi različici bi Gen Energija HESS odkupila za 200 milijonov evrov, od HSE pa bi prevzela tudi breme financiranja gradnje novih hidroelektrarn v prihodnjih letih, s čimer bi holding prihranil okrog 30 milijonov evrov na leto.

V HSE, ki ga vodi Borut Meh, so že pred časom zatrdili, da veriga elektrarn na spodnji Savi ni naprodaj, prav tako pa so zavrnili tudi ponudbo Gen Energije za vnaprejšnji zakup dela električne energije iz Šoštanja po povprečni ceni iz investicijskega programa (71,5 evra za megavatno uro). Pri tem naj bi v holdingu celo ocenili, da je omenjena cena kot taka tržno nezanimiva za posavsko družbo.

Kljub temu je dejstvo, da v HSE, ki je imel lani na ravni skupine okrog petdeset milijonov evrov dobička, zgolj za financiranje gradnje bloka 6, ki naj bi zmanjšal količino emisij iz elektrarne in nadomestil starejše bloke, do konca prihodnjega leta potrebujejo skoraj 178 milijonov evrov, pri čemer bo posojilo Evropske investicijske banke (EIB) po naših podatkih lahko začel črpati šele leta 2011. Še dodatnih 200 milijonov evrov naj bi HSE in Gen Energija po investicijskem načrtu vložila v blok 6 v letih 2012 in 2013. Medtem ko je Meh večkrat javno poudaril, da so v holdingu sposobni naložbo v Šoštanj financirati tudi sami, z lastnimi in dolžniškimi viri, velja opozoriti, da bo moral HSE za več kot tretjino od 85,4 milijona evrov kapitala, ki naj bi ga vložil v TEŠ, najeti premostitveno posojilo.

Tudi zato najnovejša ponudba Gen Energije krepko zmanjšuje holdingov manevrski prostor. Poleg tega, da bi HSE dobil, kar želi (posojilo), Novšaku ne bi bilo mogoče očitati, da je pri tem ravnal kot slab gospodar, saj bi zanj pridobil "oprijemljiva" zavarovanja. Morebitna zavrnitev ponudbe bi ob znanem dejstvu, da HSE spodnje Save ne želi prodati, odprla tudi vprašanje, ali je holding dolgoročno sploh sposoben odplačati blok 6. Po dostopnih podatkih naj bi namreč HSE oziroma TE Šoštanj za naložbo najela okrog 800 milijonov evrov posojil (od EIB, Evropske banke za obnovo in razvoj ter Gen Energije), ki naj bi jih vrnila v sedemnajstih letih. Zgolj za odplačevanje glavnice bi torej morala vračati 47 milijonov evrov na leto, kar je skoraj enako letošnjemu dobičku celotne holdingove skupine.

Čeprav je Novšak včeraj poudaril, da "je med odprtimi opcijami še vedno tudi kapitalski vložek v TE Šoštanj", želijo po naših informacijah v Krškem pred tem opraviti cenitev družbe, kar bi dokapitalizacijo, ki jo TEŠ zaradi plačila prvega obroka za dobavo tehnološke opreme francoskemu Alstomu, potrebuje še letos, zavleklo vsaj za nekaj mesecev. Pri tem naj bi bili v Gen Energiji bolj naklonjeni kapitalskemu vložku v posebno projektno podjetje, ki bi ga za blok 6 ustanovili v Šoštanju, saj naj bi to omogočilo večjo preglednost naložbe.

primoz.cirman@dnevnik.si